SUA şi Marea Britanie îşi evacuează cetăţenii din Yemen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nivel ridicat de alertă

SUA şi Marea Britanie îşi evacuează cetăţenii din Yemen

Externe 07 August 2013 / 00:00 294 accesări

Oficialii de la Washington, care şi-au închis misiunile diplomatice din 19 state din lumea arabă, au ridicat ieri nivelul de alertă cu privire la posibile atentate, cerând tuturor cetăţenilor americani să părăsească imediat Yemenul. După exemplul aliatului lor american, Franţa şi Marea Britanie au prelungit, la rândul lor, închiderea ambasadelor din Yemen cu câteva zile. Ulterior, Marea Britanie a evacuat temporar tot personalul ambasadei sale din Sanaa. Ordin de plasare în alertă a primit şi marina comercială britanică ce navighează în largul coastelor yemenite. Măsura a fost anunţată în contextul în care patru presupuşi membri al-Qaida au fost ucişi, ieri, la Wadi Abida, în regiunea Marib, situată la est de capitala Sanaa, într-un atac cu dronă. Cei patru bărbaţi se aflau la bordul unui vehicul care a fost spulberat de patru rachete, potrivit unui responsabil tribal care s-a exprimat sub protecţia anonimatului. Două dintre persoanele ucise au fost identificate, fiind vorba despre Saleh al-Tais al-Waili şi de Saleh Ali Gouti. Ministerul Apărării yemenit a precizat că primul figura pe o listă de suspecţi care plănuiau atacuri teroriste în ultimele zile de Ramadan şi în timpul sărbătorii Eid al-Fitr, de la sfârşitul acestei săptămâni. Acesta a fost al patrulea atac cu dronă vizând presupuşi membri al-Qaida în Yemen din 28 iulie. Atacurile au făcut, în total, 17 morţi. Al patrulea atac a fost ordonat şi după un atentat cu bombă într-o moschee din Yemen, soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor 12.

BOMBE IMPLANTATE CHIRURGICAL Conform presei americane, administraţia de la Washington a decis să îşi închidă ambasadele şi consulatele în urma interceptării unor mesaje conţinând ameninţări cu atentate între liderul al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, şi Nasser al-Whaychi, şeful filialei al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), cu sediul în Yemen. Primul ar fi ordonat celui de-al doilea să comită un atentat duminica trecută. Ameninţarea a fost luată foarte în serios de către oficialii americani. Un fost colaborator al CIA în Orientul Mijlociu, Robert Baer, a explicat, într-o intervenţie pe postul CNN, că este foarte neobişnuit să fie închise 19 de ambasade în acelaşi timp. „Mi-am petrecut 21 de ani în CIA şi cred că nu am văzut niciodată atâtea ambasade închise simultan”, a afirmat acesta. La rândul său, ABC News a citat un responsabil american sub protecţia anonimatului, care a evocat riscul ca al-Qaida să trimită kamikaze cu bombe implantate chirurgical în corp pentru a păcăli controalele de securitate. Conform şefului Statului Major american, Martin Dempsey, ameninţările din partea al-Qaida vizează toate interesele occidentale. Potrivit Departamentului de Stat, reprezentanţele americane de la Abu Dhabi, Amman, Cairo, Riad, Dhahran, Jeddah, Doha, Dubai, Kuweit, Manama, Muscat, Sanaa, Tripoli, Antananarivo, Bujumbura, Djibouti, Khartoum, Kigali şi Port Louis vor rămâne închise până sâmbătă.

VICTIME ŞI ATENTATE Fronturi deschise în lupta împotriva terorismului rămân în Irak, Pakistan şi în Afganistan. În toate aceste ţări au avut loc atentate, în contextul alertei mondiale. Şase persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 14 au fost rănite într-un atentat cu bombă, în apropiere de Bagdad, într-un cartier şiit. În ultimele luni, violenţa a cunoscut o recrudescenţă pe fondul tensiunilor politice şi sectare între şiiţi şi suniţi. Şi Pakistanul a plătit ieri tribut de sânge într-un atac lansat asupra unor autobuze, 13 persoane fiind ucise. Peste 24 de militanţi al-Qaida au deschis focul asupra unor autobuze care circulau prin districtul Bolan din provincia Balucistan, unde operează mai multe miliţii tribale care au legături cu al-Qaida. Atentatul nu a fost deocamdată revendicat. Situaţia nu este roz nici în Afganistan, unde liderii talibani au anunţat în mod oficial, ieri, că nu vor participa la alegerile prezidenţiale. Molahul Mohammad Omar, pe care forţele de securitate nu au reuşit să-l captureze, se jură că nu va colabora cu autorităţile de la Kabul până când toate forţele străine nu vor părăsi ţara. Ca să dea greutate anunţului său, o bombă a explodat în oraşul Jalalabad, din provincia Nangarhar, la trecerea unui autovehicul al armatei afgane. Anunţul, dat publicităţii într-un moment de creştere a alertei privind riscul de atentate teroriste, este foarte frustrant pentru comunitatea internaţională, care spera ca negocierile desfăşurate în ultima vreme în Qatar să pacifice Afganistanul şi să permită organizarea de alegeri libere, în aprilie 2014. Cea mai mare parte a trupelor străine vor părăsi ţara până la sfârşitul acestui an.

Starea de alertă are şi efecte nedorite! Consulatul american din Milano şi sediul postului Radio Montecarlo, din aceeaşi clădire, au fost evacuate, ieri după-amiază, din cauza unei alerte cu bombă. Imobilul a fost percheziţionat de agenţii pirotehnici, care au depistat un colet suspect, pe care urmau să-l îndepărteze de la faţa locului. În urma verificărilor, alerta s-a dovedit a fi falsă!



12