SUA şi Marea Britanie, pe lista neagră a teroriştilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cota de popularitate a Partidului Republican a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani, cu doar trei săptămîni înaintea alegerilor legislative. Potrivit unui sondaj NBC News/Wall Street Journal, 47% dintre cei interogaţi s-au declarat împotriva menţinerii republicanilor la conducerea Congresului, în timp ce doar 14% s-au pronunţat în favoarea menţinerii actualei organizări. Doar 16% dintre cei interogaţi s-au declarat mulţumiţi de activitatea desfăşurată de Congresul american, acesta fiind cel mai scăzut nivel înregistrat din 1992.

SUA şi Marea Britanie, pe lista neagră a teroriştilor

Externe 20 Octombrie 2006 / 00:00 665 accesări

Eşecurile înregistrate prin lipsa de securitate atît în Irak, cît şi în Afganistan, considerate principalele ofensive împotriva terorismului, precum şi scandalul de hărţuire sexuală par să atîrne greu în campania electorală a republicanilor. Doar 38% dintre respondenţi sînt de acord cu modul în care preşedintele Bush îşi îndeplineşte funcţia, indicînd o scădere de un procent faţă de rezultatul unui sondaj realizat la începutul lunii. Studiul relevă că 52% dintre cei chestionaţi intenţionează să voteze în favoarea democraţilor în timp ce republicanii ar putea obţine sprijinul a 37 de procente.

O nouă lovitură pentru republicani este şi noua ameninţare privind comiterea de atacuri cu bombe radiologice pe şapte stadioane de pe teritoriul Statelor Unite, postată pe Internet. La prima vedere, oficiali din cadrul serviciilor de securitate internă au apreciat că aceasta nu este credibilă,.

Anunţul, potrivit căruia atacurile urmau să aibă loc duminică, a fost însă suficient de explicit pentru a determina Departamentul pentru Securitate Internă să anunţe Liga Naţională de Fotbal şi administraţiile celor şapte oraşe. Acestea au fost anunţate ca măsură de precauţie, nu neapărat pentru că autorităţile ar fi crezut că stadioanele ar putea fi atacate. Ameninţarea postată luni pe un site de limbă engleză precizează că bombe radiologice vor fi detonate în zona stadioanelor din Atlanta, Cleveland, Houston, Miami, New York, Oakland şi Seattle, la 22 octombrie, în timpul meciurilor de fotbal profesionist.

O altă ţintă a terorismului este chiar principalul aliat al Statelor Unite, Marea Britanie. Regatul Unit s-ar afla chiar în fruntea opţiunilor membrilor reţelei al-Qaida, atentatele de anul trecut fiind considerate doar începutul. Oficialii din serviciile de securitate, care au acces la cele mai detaliate şi complexe informaţii, au declarat că gruparea teroristă s-a regrupat şi s-a reorganizat în Pakistan, în pofida unei campanii de patru ani de capturare a liderilor săi.

Experţii se tem că Marea Britanie nu a fost niciodată în atenţia teroriştilor aşa cum este în prezent, aceştia plănuind atentate de genul celor comise la 11 septembrie 2001, la New York. Legăturile tradiţionale pe care Marea Britanie le are cu Pakistan au transformat-o într-o ţintă relativ uşoară, din cauza miilor de persoane ce călătoresc anual între cele două ţări, îngreunînd sarcina autorităţilor de a monitoriza suspecţii de terorism. Grupările de pe teritoriul britanic ar dezvolta în prezent noi structuri, cu anumiţi lideri însărcinaţi cu achiziţionarea de armament, coordonarea instrucţiilor şi recrutarea de voluntari.



12