Preşedintele Barack Obama a decis să anuleze întâlnirea directă cu omologul său rus, Vladimir Putin, prevăzută la începutul lunii septembrie, la Moscova, o decizie spectaculoasă justificată de Casa Albă prin lipsa de progrese în relaţiile ruso-americane. Comunicatul de presă al Casei Albe menţionează, aşa cum era de aşteptat, cazul Snowden.
Timp de două săptămâni, Casa Albă a lăsat să planeze îndoiala asupra menţinerii acestei întâlniri bilaterale înaintea Summit-ului G20 la Sankt Petersburg, în contextul în care relaţiile între Moscova şi Washington s-au deteriorat puternic, în special din cauză că ruşii i-au acordat azil lui Edward Snowden, fost analist american care a dezvăluit programul de supraveghere a comunicaţiilor electronice la nivel mondial de către serviciile de informaţii din ţara sa. Nu este însă pusă în discuţie participarea preşedintelui Obama la Summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, care a confirmat totodată, în urma unui anunţ al oficialilor de la Stockholm, că liderul de la Casa Albă va efectua o vizită oficială în Suedia, după care va merge în fosta capitală imperială rusă.
Decizia lui Obama provoacă oricum Rusia, mai ales că intervine la o zi după ce preşedintele american a reproşat Moscovei că revine, uneori, la „o mentalitate din Războiul Rece”. Replica Kremlinului se referă la dezamăgirea provocată de anunţul administraţiei de la Washington, subliniind că invitaţia adresată preşedintelui SUA rămâne valabilă. „Această situaţie arată că SUA nu sunt pregătite să colaboreze cu Rusia de pe picior de egalitate”, a conchis Iuri Uceakov, consilier prezidenţial pentru afaceri diplomatice.