Statele Unite au autorizat companiile americane să vândă tehnologie nucleară preliminară şi asistenţă Arabiei Saudite, a declarat joi secretarul pentru energie Rick Perry, în pofida criticilor unor membri ai Congresului, îngrijoraţi că Riadul ar putea încerca să obţină arma atomică, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.ro. Perry a confirmat, în timpul unei audieri în Senat, că administraţia Trump a aprobat şase dosare pentru activităţi nucleare preliminare în Arabia Saudită şi două în Iordania. Rick Perry, care, potrivit Departamentului Energiei, a aprobat 37 din cele 65 de dosare primite din 2017, a dat asigurări că SUA se angajează să garanteze că saudiţii nu vor putea retrata combustibilul uzat pentru a fabrica arme nucleare. 'Ceea ce mă preocupă cu adevărat, este că, dacă Statele Unite nu fac un parteneriat cu Arabia Saudită (sau) cu Iordania', aceste două ţări 'se vor îndrepta spre Rusia şi China pentru tehnologia nucleară civilă', a afirmat Rick Perry. Acordul Departamentului Energiei, despre care a relatat miercuri site-ul The Daily Beast, nu fusese comunicat public. Perry a explicat că firmele implicate doreau să-şi protejeze astfel secretele de fabricaţie.
Aleşii democraţi din Congres s-au declarat îngrijoraţi că administraţia Trump ar putea aproba prea rapid aceste proiecte de energie nucleară civilă în Arabia Saudită, deşi regatul nu a cerut un acord de cooperare în conformitate cu 'Secţiunea 123' a legii energiei atomice a SUA, în baza căruia un stat se angajează să folosească tehnologia nucleară exclusiv în scop paşnic.
Companiile americane nu au dreptul de a transfera material nuclear în alte ţări fără acest acord.
Miercuri, în timpul audierii secretarului de stat Mike Pompeo într-o comisie a Camerei Reprezentanţilor, democratul Brad Sherman şi-a declarat opoziţia: 'Dacă nu putem să încredinţăm o drujbă unui regim, nu ar trebui să-i încredinţăm arme nucleare', a făcut el aluzie la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, dezmembrat în interiorul consulatului ţării sale la Istanbul. Deşi Senatul american a atribuit responsabilitatea acestui asasinat prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, preşedintele Donald Trump a insistat fără echivoc că alianţa 'strategică' cu Riadul este prioritară.