SUA sunt gata de atacuri aeriene împotriva Statului Islamic în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA sunt gata de atacuri aeriene împotriva Statului Islamic în Siria

Externe 12 Septembrie 2014 / 00:00 620 accesări

Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat, miercuri seara, pregătit să lanseze atacuri aeriene în Siria împotriva grupării Stat Islamic şi a anunţat că forţele americane vor extinde raidurile pe care le efectuează împotriva jihadiştilor din Irak. Începând cu 8 august, forţele americane au efectuat 150 de atacuri aeriene în Irak împotriva poziţiilor jihadiste. Obama a anunţat, de asemenea, trimiterea a 475 de consilieri suplimentari în Irak şi o creştere a ajutorului militar destinat opoziţiei siriene. ”Acesta este unul dintre principiile fundamentale ale Preşedinţiei mele: dacă ameninţaţi America, nu veţi mai fi niciodată în siguranță”, a declarat Obama.

Ieri, miniștrii de Externe ai Marii Britanii și Germaniei au anunțat că țările lor nu vor participa la atacuri aeriene îndreptate împotriva jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI) în Siria. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici, a declarat că ”loviturile aeriene americane contra grupării Statul Islamic, decise fără mandatul Consiliului de Securitate al ONU, constituie un act de agresiune și o încălcare grosolană a dreptului internațional”.

MULȚUMIRILE OPOZIȚIEI Coaliţia opoziţiei siriene a primit favorabil strategia detaliată de preşedintele american împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI) în Siria şi Irak, îndemnând totodată la acţiune împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Regimul sirian încearcă în prezent să se prezinte ca un partener în lupta împotriva jihadiştilor şi insistă că orice acţiune militară pe teritoriul său este necesar să aibă loc în coordonare cu el. Însă Obama a îndepărtat orice cooperare cu regimul al-Assad, pe care-l consideră ilegitim.

ATACURI CU CLOR Clorul a fost folosit ca armă chimică în Siria, sistematic şi repetat, au confirmat, miercuri, experţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), responsabilă cu ancheta în cazul acuzaţiilor privind atacurile chimice în această ţară. În mai, echipa OIAC a fost ţinta unui atac, fiind împiedicată să ajungă la locul unde s-ar fi desfăşurat unul dintre aceste atacuri, în satul Kafr Zeta. În iunie, un prim raport al organizaţiei afirma că dovezile strânse până atunci ofereau credibilitate acuzaţiilor privind atacuri cu clor. Anchetatorii OIAC îşi continuă misiunea şi vor încerca să clarifice evenimentele legate de aceste acuzaţii, a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Michael Luhan.

Guvernul sirian a distrus practic toate armele chimice pe care le inventariase anterior într-o declaraţie către OIAC, dar discuţiile continuă privind eventuale erori sau omisiuni în această listă. Regimul preşedintelui sirian şi rebelii se acuză reciproc că utilizează agenţi chimici, inclusiv clor, de la începutul conflictului sângeros din Siria, în martie 2011. La sfârşitul lui august, o comisie de anchetă a ONU a acuzat autorităţile siriene că au utilizat arme chimice, probabil cu clor, de opt ori, în vestul Siriei. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Marie Harf, a declarat miercuri că SUA sunt profund tulburate de ultimul raport al OIAC, care precizează că armele chimice au fost utilizate din elicoptere: ”Opoziţia siriană nu dispune de capacităţi aeriene de acest fel. În acest stadiu, concluzia este că regimul al-Assad este responsabil de aceste atacuri. El dispune de aceste capacităţi”.

LIPSĂ DE ENTUZIASM Ofensiva lansată de Barack Obama împotriva grupării Statul Islamic (SI) se bazează în mare parte pe atacuri aeriene în Irak şi Siria, dar acestea nu vor fi suficiente şi riscă să antreneze SUA în războiul civil din Siria, potrivit unor experţi. Strategia dezvăluită de preşedintele SUA vizează să formeze şi să înarmeze mai bine atât forţele irakiene şi kurde, cât şi rebeli sirieni moderaţi, sprijinindu-i printr-o campanie de bombardamente. Întăririle americane - câteva sute de militari suplimentari - sunt necesare pentru a ajuta forţele irakiene şi kurde în privinţa formării, informaţiilor secrete şi echipamentului, a declarat Obama, miercuri. Americanii îi vor ajuta şi pe irakieni să-şi consolideze Garda Naţională. Însă rămân întrebări cu privire la capacitatea combatanţilor locali din Siria de a profita pe termen lung de acest sprijin militar, pentru a prelua controlul asupra unor teritorii cucerite de SI. Mai ales în contextul în care Washingtonul a cheltuit miliarde de dolari pentru a forma şi a echipa, de ani de zile, armata şi miliţii irakiene, care au fost cuprinse de o derută spectaculoasă în faţa SI, în iunie. În Siria, în pofida eforturilor unor state din Occident şi Orientul Mijlociu de a echipa grupări de rebeli selectate, acestea au acumulat numeroase înfrângeri.

”O strategie fondată pe existenţa unei forţe siriene rebele eficiente este destinată eşecului”, apreciază Marc Lynch, de la Center for a New American Security, un grup de reflecţie. Spre deosebire de Irak, unde armata irakiană şi combatanţii kurzi sunt pregătiţi să preia de la jihadişti controlul asupra unor porţiuni de teritoriu, în Siria, atacurile aeriene americane nu oferă nicio cale plauzibilă către o victorie politică sau strategică, este el de părere. Oficiali americani insistă asupra faptului că puterea de foc americană poate slăbi pe teremn lung SI. Ei relevă că cele peste 150 de atacuri aeriene lansate de la 8 august au reuşit să oprească înaintarea acestora în Irak şi au actualizat nivelul vulnerabilităţii în faţa unor forţe armate mai moderne şi mai bine organizate. ”Aceste grupări insurgente au, în general, probleme importante atunci când încearcă să lupte în mod convenţional cu armate avansate. Este foarte dur pentru ei”, afirmă Christopher Chivvis de la centrul de reflecţie Rand Corporation. ”Puterea aeriană poate provoca pagube foarte mari grupării SI”, este de părere acest fost oficial de la Pentagon. Expertul citează ca exemplu Mali, o ţară în care atacuri aeriene efectuate de francezi, ca susţinere pentru trupe terestre, s-au dovedit, anul trecut, foarte eficiente împotriva unor terorişti afiliaţi al-Qaida. ”Dar asta nu înseamnă că puterea aeriană va fi de ajuns pentru a-i învinge”, subliniază el. Pentru a-i înfrânge, este necesar ca militari să lupte împotriva combatanţilor din cadrul SI pe câmpul de bătălie, în opinia sa.

În opinia lui Seth Jones, care a lucrat pentru forţele speciale americane, noua presiune militară va avea cel puţin meritul de a face mai dificilă aprovizionarea grupării Statul Islamic în Irak. Însă bombardarea Siriei implică parţial un risc strategic şi ar putea să creeze o deschidere pentru preşedintele sirian, Bashar al-Assad. Ar putea să apară voci care să îndemne Washingtonul să pună accentul pe ofensiva militară în Siria. ”Pericolul unei escaladări în Siria este real”, declară Seth Jones. ”Va fi dificil să se creeze un cap de pod, fără să se facă alţi paşi”, subliniază el.

Taguri articol


12