SUA sunt gata să intervină militar în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dacă Obama cere

SUA sunt gata să intervină militar în Siria

Externe 26 August 2013 / 00:00 420 accesări

Pentagonul este pregătit să pună în aplicare o intervenţie militară în Siria dacă preşedintele Barack Obama va ordona acest lucru, a afirmat, ieri, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel. Acesta a reiterat afirmaţiile Casei Albe conform cărora SUA încă investighează presupusa utilizare de către Guvernul sirian a unor arme chimice împotriva civililor. În acelaşi timp, a precizat că armata americană, care îşi repoziţionează forţele navale în Marea Mediterană, pentru a-i da preşedintelui opţiunea unei lovituri armate, este pregătită să acţioneze, dacă i se cere. Surse din domeniul securităţii americane şi europene au afirmat că SUA şi agenţiile de informaţii aliate au făcut o evaluare preliminară potrivit căreia forţele siriene au utilizat arme chimice, iar ONU a cerut acces pe teren pentru a investiga aceste acuzaţii. Casa Albă este sub presiune, după ce opoziţia siriană a acuzat regimul de efectuarea, miercurea trecută, a unui atac la scară mare, cu arme chimice, care ar fi ucis cel puţin 1.000 de persoane. AMERICANII NU VOR SĂ ATACE SIRIA Aproximativ 60% dintre cetăţenii americani se opun unei intervenţii militare a ţării lor în Siria, doar 9% fiind favorabili unei astfel de operaţiuni, conform unui sondaj efectuat de Institutul Ipsos, la cererea Reuters. Ponderea celor favorabili intervenţiei creşte de la 9 la 25%, în cazul în care se demonstrează că regimul al-Assad a utilizat arme chimice, însă, chiar şi în această situaţie, 46% dintre americani se opun unei intervenţii militare americane. Sondajul a fost efectuat în perioada 19-23 august. SUA şi Marea Britanie au avertizat că va exista o „ripostă importantă” dacă se va demonstra că regimul al-Assad a utilizat arme chimice. Regimul Bashar al-Assad avertizează SUA că „o intervenţie militară în Siria ar crea o minge de foc care va cuprinde întregul Orient Mijlociu”, potrivit declaraţiei ministrului sirian al Informaţiilor. Regimul islamist de la Teheran, principalul aliat regional al Damascului, a avertizat SUA că „depăşirea liniei roşii printr-o eventuală intervenţie militară în Siria va genera consecinţe dure”. Rusia a lansat un apel la moderaţie în cazul crizei siriene, considerând că o intervenţie militară străină ar fi o „tragică eroare”.

ANCHETĂ ONU AUTORIZATĂ Regimul sirian a autorizat, ieri, o anchetă a unei echipe a ONU în zona de la periferia Damascului unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice. Anterior anunţului făcut de autorităţile de la Damasc, secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august. Regimul sirian şi forţele opoziţiei se acuză reciproc de respectivul atac. O echipă de experţi ONU se află la Damasc, dar avea nevoie de aprobarea regimului sirian pentru a efectua o anchetă în acest caz. Atacul a avut loc într-un cartier al Damascului aflat sub controlul insurgenţilor. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie apropiată opoziţiei siriene, a anunţat că la Damasc s-au înregistrat 322 de morţi, dintre care 54 de copii, în urma presupusului atac cu arme chimice. Spitalele din Siria au tratat aproximativ 3.600 de pacienţi cu simptome neurotoxice după atacul din 21 august, dintre care 355 au murit, a anunţat, la rândul său, Organizaţia „Medici fără Frontiere“, precizând însă că nu are capacitatea de a confirma ştiinţific utilizarea armelor chimice. Echipa de experţi a ONU începe astăzi ancheta în cazul presupusului atac cu arme chimice.

PAPA, ŞOCAT Ieri, Papa Francisc s-a declarat „şocat de imaginile teribile ale atrocităţilor care au loc în Siria” şi a solicitat comunităţii internaţionale să îşi intensifice eforturile pentru a pune capăt războiului civil din această ţară. Papa le-a transmis miilor de tineri adunaţi în piaţa San Pietro că forţele guvernamentale şi rebelii din Siria trebuie să renunţe la arme şi a lansat un nou apel la dialog pentru depăşirea crizei siriene. Suveranul Pontif a remarcat o „intensificare a războiului între fraţi, în care s-au înregistrat masacre şi fapte atroce”, şi a cerut comunităţii internaţionale să îşi unească eforturile pentru a ajuta Siria să găsească o „soluţie la această situaţie tragică”.



12