SUA sunt responsabile în bombardamentul de marţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Phenianul acuză:

SUA sunt responsabile în bombardamentul de marţi

Externe 26 Noiembrie 2010 / 00:00 465 accesări

Phenianul a acuzat, ieri, SUA că sunt parţial responsabile pentru schimbul de focuri de marţi, între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, în care au fost ucişi patru sud-coreeni. ”Marea Galbenă a devenit un butoi cu dinamită, în care riscurile de confruntare între Nord şi Sud persistă doar pentru că SUA au trasat unilateral o linie ilegală de demarcaţie între cele două ţări”, a declarat un oficial militar nord-coreean de rang înalt, referindu-se la sfârşitul Războiului din Coreea (1950-1953). ”În consecinţă, Statele Unite nu pot să scape de responsabilitatea pe care o au în recentul schimb de tiruri”, a adăugat el în acest mesaj adresat armatei americane. Pentru prima dată de la Războiul din Coreea, Phenianul a bombardat, marţi, o zonă cu locuinţe civile din Coreea de Sud. Aceste tiruri de obuz au omorât patru persoane şi au rănit alte 18, pe Insula Yeonpyeong, provocând tituri de ripostă din partea armatei sud-coreene. Coreea de Nord s-a declarat pregătită să lovească din nou Coreea de Sud, acuzând, încă o dată, statul vecin că a deschis ostilităţile. SUA şi-au exprimat susţinerea faţă de Coreea de Sud şi vor efectua împreună manevre aeronavale, de duminică până miercuri.

China este preocupată de manevrele aeronavale comune care vor fi organizate de SUA şi Coreea de Sud, declară purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei. ”China se opune oricărei acţiuni care ar afecta pacea şi stabilitatea Peninsulei Coreene”, a mai spus Hong. Refuzând să condamne aliatul nord-coreean pentru tirurile soldate cu cel puţin patru morţi, ”China exprimă durerea şi regretul pentru pierderile umane”, a precizat oficialul citat. Potrivit unui comunicat al trupelor SUA staţionate în Coreea, exerciţiile militare erau prevăzute dinaintea producerii atacului de artilerie neprovocat, acest lucru demonstrând angajamentul american Hong Lei a confirmat că ministrul chinez de Externe, Yang Jiechi, a amânat, din cauza programului, o vizită prevăzută în Coreea de Sud. Anterior, premierul Wen Jiabao declarase că Beijingul se opune oricărei provocări militare, fără a preciza la ce se referă. Wen Jiabao a cerut, în cursul unei întâlniri cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, reluarea rapidă a negocierilor multilaterale pe tema programului nuclear nord-coreean.

Coreea de Sud îşi va întări forţele armate pe cinci dintre insulele sale din Marea Galbenă, situate în apropierea Coreei de Nord, a anunţat, ieri, preşedinţia sud-coreeană. Acest anunţ a intervenit la câteva ore după ce Coreea de Nord s-a declarat pregătită să lovească din nou Coreea de Sud, acuzându-şi încă o dată vecinul că a deschis ostilităţile. Ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Tae-Young, criticat pentru răspunsul Seulului la bombardamentele Phenianului, i-a prezentat, ieri, demisia sa preşedintelui Lee Myung-Bak, care a acceptat-o. Guvernul sud-coreean a fost, ieri, ţinta criticilor dure din partea unei părţi a presei şi a politicienilor, care îl acuză de slăbiciune în faţa Coreei de Nord, după bombardamentul de marţi. Phenianul a lansat 170 de obuze care vizau insula sud-coreeană Yeonpyeong: 90 au căzut în mare şi 80 au provocat haos pe insulă. Forţele sud-coreene au ripostat, lansând 80 de obuze, un număr considerat prea mic de aleşii de la Seul, care au criticat şi timpul de reacţie al armatei, care ar fi permis forţelor Phenianului să lanseze două serii de tiruri. Un fost ministru al Apărării, Kim Jang-soo, a calificat ca dezamăgitoare reacţia armatei şi a apreciat că forţele sud-coreene ar fi trebuit să trimită imediat avioane de luptă, ca să neutralizeze piesele de artilerie nord-coreene. Ministrul Apărării i-a răspuns că atacuri aeriene ar fi putut declanşa războiul total. Kim Tae-Young a mai fost criticat şi după scufundarea de o torpilă atribuită forţelor nord-coreene a unei corvete sud-coreene, soldată cu moartea a 46 de persoane, în martie. O anchetă a evocat o serie de erori militare.



12