Ambasadoarea americană la ONU, Susan Rice, s-a arătat sceptică, miercuri, cu privire la proiectul mediatorului Lakhbar Brahimi de încetare a focului în Siria, pe durata sărbătorii musulmane Aid al-Adha, menţionând lipsa de credibilitate a regimului sirian. ”Atrocităţile comise de regim, bombardamente, utilizarea bombelor cu submuniţie, se acumulează în Siria şi ameninţă securitatea întregii regiuni. SUA susţin în mod ferm eforturile lui Brahimi pentru a obţine un armistiţiu însă guvernul sirian trebuie să facă primul pas”, a subliniat Rice. Mediatorul ONU şi al Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi, a anunţat miercuri că a obţinut acordul regimului şi al liderilor rebeli pentru un armistiţiu în Siria pe perioada sărbătorii musulmane Al-Adha. Însă, după 19 luni de conflict, acesta a recunoscut că nu poate fi sigur că acest armistiţiu va fi respectat.
Armata Siriană Liberă (insurgenţi) a avertizat că nu va înceta ostilităţile decât după ce trupele guvernamentale vor opri focul. Consiliul de Securitate ONU şi-a exprimat, miercuri, susţinerea pentru iniţiativa lui Brahimi şi solicită tuturor părţilor şi mai ales Guvernului sirian să răspundă pozitiv. Armata siriană intenţionează să înceteze operaţiunile din această dimineaţă până luni, conformându-se armistiţiului propus de emisarul ONU, dar îşi rezervă dreptul de a riposta în cazul unor atacuri rebele, anunţă televiziunea publică siriană.
AVERTISMENT Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a avertizat miercuri asupra unui vid politic în Liban, de care ar putea profita Siria, în plină criză politică a acestei ţări după atentatul din 19 octombrie, în care a murit un şef al poliţiei. Marţi, Departamentul de Stat a cerut deja formarea unui nou Guvern în Liban, fără influenţa Siriei. Atentatul cu maşină-capcană în care a murit, la 19 octombrie, generalul sunnit Wissam al-Hassan, şeful serviciilor de informaţii ale poliţiei libaneze, a fost atribuit de opoziţia libaneză regimului sirian. Acesta a generat temeri privind o inflamare a situaţiei în Liban, deja divizat între susţinătorii şi adversarii preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, a cărui ţară a exercitat o tutelă asupra vecinului său, aproape 30 de ani. ”Libanezii merită să trăiască în pace şi merită să aibă un guvern care să fie reflectarea aspiraţiilor lor şi care să nu acţioneze ca un intermediar şi un agent în serviciul forţelor externe”, a adăugat Clinton, făcând aluzie la Siria. Preşedintele libanez şi occidentalii vor să găsească o soluţie de înlocuire, înainte de a înlătura Guvernul actual, deoarece apreciază că un vid politic ar fi catastrofal pentru o ţară fragilizată de conflictul din Siria. Opoziţia antisiriană cere în cor plecarea imediată a Guvernului condus din iunie 2011 de Najib Mikati, în cadrul căruia mişcarea armată Hezbollah, apropiată de Siria şi Iran, ocupă împreună cu aliaţii săi un loc preponderent.