SUA testează, în Afganistan, roboţi militari şi elicoptere fără pilot

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA testează, în Afganistan, roboţi militari şi elicoptere fără pilot

Externe 25 Martie 2009 / 00:00 445 accesări

Armata americană testează, în Afganistan, roboţi care pot ajunge în zone periculoase şi elicoptere fără pilot ce pot transporta tone de provizii către baze îndepărtate, relatează Fox News. Robotul denumit BigDog şi creat de Boston Dynamics foloseşte un motor pe bază de benzină şi picioare cu articulaţii care absorb şocurile şi le foloseşte sub formă de energie cinetică. Un calculator sofisticat din interiorul său controlează senzorii de mişcare, care se adaptează rapid la mediul înconjurător. Boston Dynamics afirmă că BigDog poate atinge o viteză de 6,4 kilometri pe oră, poate merge încet, se poate aşeza sau poate urca pante de pînă la 35 de grade. Acest robot este capabil să supravegheze zona şi să dea semnale de alertă în cazul unor potenţiale pericole. Un alt aparat de luptă testat în prezent în Afganistan este K-MAX, un elicopter controlat de la distanţă, creat pentru a transporta încărcături grele, de pînă la 2.500 de kilograme, chiar la altitudini mari din Afganistan şi în pofida dimensiunilor sale relativ mici. ”K-MAX este, de fapt, un camion aerian”, spune Frans Jurgens, purtător de cuvînt al Lockheed Martin Corporation, compania care produce aparatul de zbor. Aceste aparate de zbor nu vor înlocui niciodată oamenii, dar pot scuti militarii de sarcini de rutină şi le pot permite să îşi concentreze experienţa pe misiunile care necesită abilităţi umane.

SUA vor cere Europei, în cursul reuniunii programate în Olanda, la sfîrşitul lunii martie şi summit-ului NATO de la Strasbourg, să sporească ajutorul civil destinat Afganistanului, afirmă consilierul american pentru Securitate Naţională, James Jones. ”Le vom cere prietenilor noştri să se gîndească la reconstrucţia civilă, pentru că la acest nivel nu am avut coeziune şi efort comun pînă acum”, a declarat consilierul preşedintelui Barack Obama. ”Colaborăm deja cu Franţa, Germania şi alte ţări pentru reînnoirea efortului nostru din punctul de vedere al reconstrucţiei civile, concentrîndu-ne pe sistemul judiciar, combaterea traficului de droguri, combaterea infracţionalităţii şi corupţiei. Marea schimbare strategică se referă la sprijinul în domeniul civil. Prin cooperare putem face multe lucruri”, a adăugat oficialul american. Şase state membre UE, Franţa, Italia, Olanda, România şi Spania, au ajuns la un acord care permite Forţei Jandarmeriei europene să acorde susţinere poliţiei afgane, a anunţat, joi, ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner.

Deja, Guvernul polonez a anunţat marţi că vrea să trimită 400 de militari în Afganistan, pentru a suplimenta contingentul polonez din cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF). Premierul Donald Tusk a explicat că această decizie este în special legată de alegerile prezidenţiale şi regionale prevăzute în august, în Afganistan. Cei 400 de militari vor fi trimişi în Afganistan pînă la 15 aprilie. Decizia Guvernului trebuie să fie aprobată de preşedintele Lech Kaczynski. Colaboratorii săi au declarat că el este în favoarea acestei decizii.

Marea Britanie va trimite 200 de experţi în Afganistan, pentru combaterea ameninţării constituite de atentatele cu dispozitive explozive improvizate, au anunţat oficiali din cadrul Guvernului britanic. Aceste dispozitive, în special mine antitanc, au provocat moartea a circa 80% dintre militarii britanici ucişi în această ţară. Dispozitivele devin tot mai puternice, aşa cum demonstrează moartea a doi militari din cadrul Royal Electrical and Mechanical Engineers, la începutul acestei luni, care se deplasau cu un nou tip de vehicul blindat îmbunătăţit, Jackal. Comandanţii speră că folosirea dispozitivelor aeriene fără pilot, de mici dimensiuni, care au camere de supraveghere, va ajuta la identificarea insurgenţilor care amplasează bombele. Potrivit oficialilor guvernamentali britanici, comandaţii militari analizează suplimentarea trupelor cu 1.000 - 1.500 de militari pentru alegerile din august. Aceştia s-ar putea alătura celor 8.000 de militari britanici staţionaţi în provincia Helmand, pentru o perioadă limitată, pe durata alegerilor prezidenţiale.



12