SUA trebuie să îşi definească mai bine strategia de retragere din Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA trebuie să îşi definească mai bine strategia de retragere din Irak

Externe 26 Martie 2009 / 00:00 388 accesări

Curtea americană de Conturi a recomandat, într-un raport publicat marţi, ca administraţia de la Washington să îşi definească mai exact condiţiile şi modalităţile de retragere din Irak, prevăzută pentru sfîrşitul anului 2011 printr-un acord semnat între cele două ţări. Noua administraţie insistă asupra importanţei unei retrageri „responsabile” a forţelor armate americane, dar nu a definit încă acest termen. Astfel, administraţia Obama trebuie să întocmească lista condiţiilor prioritare care să permită forţelor americane să se retragă şi să reflecteze asupra direcţiei de urmat în cazul dacă SUA nu vor reuşi să îşi îndeplinească obiectivele necesare pentru o retragere responsabilă conform calendarului fixat prin acordul de securitate încheiat între oficialii de la Bagdad şi Washington. Reorganizarea celor 140.000 de militari pînă la sfîrşitul lui 2011 şi evacuarea echipamentelor şi materialelor vor însemna un efort considerabil şi costisitor, ce va trebui planificat. Trebuie definită şi misiunea diplomatică şi civilă a SUA în Irak, odată cu încheierea operaţiunilor militare şi soluţionată problema subcontractorilor administraţiei americane după retragerea trupelor, potrivit raportului. Curtea americană de Conturi a estimat la 47 de miliarde de dolari excedentul bugetar irakian de la sfîrşitul lui 2008.

Preşedintele Barack Obama a anunţat anterior că majoritatea militarilor americani se vor retrage pînă la 31 august 2010 din Irak şi că 50.000 de militari vor rămîne în ţară pînă la sfîrşitul lui 2011. Totodată, marţi, în a doua conferinţă de presă din mandatul său, preşedintele Obama a anunţat că renunţă la proiectele militare costisitoare şi inutile. Liderul de la Washington a recunoscut însă că va fi dificil să se confrunte cu industria militară, care este foarte influentă. În opinia sa, există un consens între cele două părţi pentru a reforma modul în care sînt atribuite contractele militare în scopul de a evita încurcăturile, proiectele inutile şi depăşirea bugetului. „Fiecare persoană din Washington ştie că schimbarea modului de atribuire a contractelor va fi dificilă”, a precizat preşedintele, care a făcut din reformă una dintre priorităţile sale pentru reducerea deficitului bugetar. Acesta a mai precizat că directorii de companii care lucrează pentru Departamentul Apărării au avut grijă să-şi repartizeze uzinele şi angajaţii în toată ţara, atrăgîndu-şi totodată sprijinul multor oficiali. Barack Obama a promis că va furniza mai multe detalii despre reformă în săptămînile următoare şi că noul sistem va trebui să garanteze că SUA sînt sigure şi că nu se aruncă pe fereastră banii contribuabilului. Administraţia sa a identificat deja o modalitate de economisire a 40 de miliarde de dolari prin reformarea sistemului de atribuire a contractelor.

La începutul lui martie, Curtea americană de Conturi a analizat 95 de proiecte mari din domeniul apărării în 2008 şi a identificat o depăşire a bugetului cu 295 de miliarde de dolari. Administraţia Obama a prezentat luna trecută un buget al Apărării de aproximativ 664 de miliarde de dolari pentru anul bugetar 2010, care începe la 1 octombrie, acesta reprezentînd o creştere de numai 1,5% faţă de 2009.

Taguri articol


12