Armata turcă a ucis 15 rebeli kurzi într-o operaţiune în sud-estul ţării, la frontiera cu Irakul, a anunţat, miercuri, Statul Major turc, care a confirmat şi moartea a trei militari în ciocnirile de pe muntele Cudi. Turcia a ameninţat Irakul că va interveni militar, dacă autorităţile irakiene şi SUA nu combat forţele Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ce are baze în Kurdistanul irakian de unde se infiltrează pentru atacuri.
Noi paşi s-au făcut ieri pe cale diplomatică pentru oprirea intervenţiilor armate turce pe teritoriul irakian. Preşedintele irakian Jalal Talabani, lider al partidului Uniunea Patriotică din Kurdistan, le-a cerut rebelilor kurzi turci să declare încetarea focului şi să se retragă din nordul Irakului. “Timpul luptei armate a luat sfîrşit. Spiritul noului secol este reprezentat de dialog, democraţie, negocieri, soluţii paşnice. Opusul este activitatea teroristă\'”, a declarat preşedintele de origine kurdă al Irakului pentru ziarul turc “Milliyet”. În continuare, Jalal Talabani a criticat Guvernul turc pentru lipsa sa de dialog şi pentru lipsa de ospitalitate cu care a fost primită delegaţia Irakului la sfîrşitul săptămînii trecute la Ankara, unde a examinat modalităţi vizînd detensionarea relaţiilor turco-irakiene. Guvernul de la Ankara urmează să decidă eventuale sancţiuni economice împotriva Kurdistanului irakian, pentru a determina autorităţile autonome kurde din nordul Irakului să acţioneze împotriva PKK. La rîndul său, premierul irakian Nuri al-Maliki a cerut, ieri, regimului de la Teheran să dezamorseze criza cu Turcia pe tema rebelilor kurzi şi a solicitat Iranului susţinere la conferinţa pentru Irak ce va avea loc la Istanbul. La Bagdad se află în vizită ministrul iranian al Afacerilor Externe. Totodată, şefii diplomaţiilor ţărilor vecine cu Irak şi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate se vor întîlni vineri la Istanbul pentru a discuta despre situaţia din Irak.
Şi SUA au decis să furnizeze Turciei informaţii în legătură cu poziţiile rebelilor kurzi de-a lungul frontierei cu Irakul, a declarat ieri un purtător de cuvînt al Pentagonului. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a subliniat miercuri în cadrul unei vizite efectuate în Olanda că “o intervenţie turcă sau americană vizînd rebelii kurzi din nordul Iranului nu are sens fără informaţii solide în legătură cu localizarea lor precisă”. Anterior, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a cerut oficialilor americani să ia măsuri urgente împotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului şi a avertizat că viitorul relaţiilor bilaterale depinde de atitudinea administraţiei de la Washington în această problemă. Relaţiile turco-americane sînt încordate după valul de atentate din Turcia comise de rebelii kurzi care au baze în nordul Irakului. Rusia a preferat însă să dea un mesaj de reţinere Turciei, chiar dacă îi înţelege şi justifică îngrijorările legate de securitate.