Departamentul de Stat a plătit vineri, cu mare discreţie, recompensa de zece milioane de dolari pentru informaţiile care au permis anihilarea celor care au pus la cale şi au executat atacul asupra ambasadei americane din Benghazi, în care a fost asasinat ambasadorul Christopher Stevens. Atacul a declanşat o amplă investigaţie în Parlamentul american, în care Hillary Clinton, pe atunci şefa diplomaţiei americane, a recunoscut că Departamentul de Stat a minimalizat gravitatea stării de instabilitate din Libia după înlăturarea lui Muamar Ghadafi. O greşeală pe care oficialii americani nu vor să o repete. Administraţia de la Washington s-a declarat profund îngrijorată de violenţele din Tripoli, soldate cu cel puţin 40 de morţi, şi a îndemnat toate părţile implicate în conflict să dea dovadă de reţinere. „Condamnăm folosirea violenţei şi îndemnăm toate părţile la reţinere şi la restabilirea calmului”, a declarat actualul şef al diplomaţiei american, John Kerry.
De doi ani de zile, Libia a devenit un tărâm al nimănui, în care diverse miliţii îşi dispută controlul. Vicepreşedintele serviciilor secrete libiene, Mustapha Nuh, a fost răpit, ieri, de persoane rămase neidentificate, la Tripoli. Răpirea lui Mustapha Nuh, originar din oraşul Misrata, intervine pe fondul confruntărilor dintre miliţii islamiste şi serviciile de securitate libiene. Confruntările care au avut loc la Tripoli în ultimele zile s-au soldat cu cel puţin 43 de morţi şi peste 450 de răniţi. Totul a pornit vineri seara, când agenţii unei miliţii islamiste au deschis focul asupra manifestanţilor care denunţau prezenţa lor la Tripoli. Ulterior, protestatari furioşi au atacat sediul din Tripoli al miliţiei islamiste care are cartierul general în Misrata, oraş situat la 200 de kilometri de capitală. Premierul libian, Ali Zeidan, a îndemnat sâmbătă la încetarea violenţelor, apreciind că „următoarele zile vor fi decisive pentru istoria Libiei şi pentru reuşita revoluţiei sale”.
Ajutorul pare să vină din SUA. „Libia va beneficia în continuare de susţinerea SUA”, este declaraţia oficială a lui John Kerry şi acest lucru se vede şi în decizia ca armata americană să ajute la antrenarea noilor forţe armate şi de poliţie ale ţării. Între 5.000 şi 7000 de trupe convenţionale ale Libiei vor fi antrenate în tactici de contraterorism, ca primă stavilă împotriva miliţiilor islamiste care nu recunosc noile autorităţi de la Tripoli.