SUA vor ca noul tratat de dezarmare nucleară să fie semnat la Praga

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA vor ca noul tratat de dezarmare nucleară să fie semnat la Praga

Externe 25 Martie 2010 / 00:00 303 accesări

Administraţia americană a cerut autorităţilor de la Praga să găzduiască o ceremonie de semnare a noului tratat ruso-american de dezarmare nucleară START, a anunţat, miercuri, Ministerul ceh al Afacerilor Externe, Jiri Benes, precizând că nici o dată nu a fost încă decisă. ”SUA şi Rusia sunt cele care decid dacă asta se va întâmpla la Praga şi când”, a adăugat el. ”Rusia a afirmat de mai multe ori că doreşte ca alegerea să vizeze Praga, deci cred că nu ar trebui să existe probleme aici”, a precizat el. Presa rusă a anunţat că ambele state doresc să semneze tratatul care înlocuieşte START 1, care a fost încheiat în 1991 şi care a expirat la 5 decembrie 2009, înaintea datei unui summit privind securitatea nucleară, prevăzut să aibă loc în SUA, în perioada 12-13 aprilie. Preşedintele american, Barack Obama, ar urma să revină, astfel, la Praga, la un an de la data la care a susţinut aici un discurs asupra neproliferării nucleare, care a pus bazele acestui nou acord. ”Tratatul este gata în proporţie de 95%”, a declarat, marţi, comandantul Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov.

În urma unor proteste violente din partea Rusiei, SUA au abandonat, în septembrie, un proiect care prevederea instalarea unui puternic radar în Cehia, conectat la interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune, în Polonia, îndreptat, în opinia SUA, împotriva unui eventual atac iranian. Administraţia Obama a prezentat o nouă versiune. Spre deosebire de proiectul administraţiei precedente, noul proiect nu mai este îndreptat împotriva unor rachete cu rază lungă de acţiune, ci împotriva unor rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. Polonia s-a declarat aproape imediat dispusă să participe la acesta. Preşedintele român, Traian Băsescu, anunţa la începutul lui martie că România va găzdui pe teritoriul său trei baterii a câte opt rachete, amplasate în cadrul unui nou scut american în Europa. Obama şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev, intenţionau să încheie un nou acord START înainte de sfârşitul lui 2009, dar negocierile s-au prelungit. Semnat în 1991, START a condus la o reducere importantă a arsenalelor nucleare şi a a impus controale între cele două state, foşti inamici în timpul Războiului Rece.

Aproximativ trei sferturi dintre cetăţenii ruşi consideră SUA drept un stat agresor, care aspiră să controleze întreaga lume, arată un sondaj de opinie dat publicităţii miercuri. La întrebarea dacă SUA sunt un stat agresor, care încearcă să preia controlul asupra tuturor ţărilor din lume, 73% dintre persoanele intervievate au răspuns afirmativ, potrivit sondajului realizat de Institutul Levada. Doar 8% dintre ruşi au răspuns afirmativ la întrebarea dacă SUA militează pentru pace, democraţie şi ordine în lume, în timp ce 19% dintre persoanele intervievate nu s-au putut pronunţa, conform sondajului realizat în perioada 26 februarie - 2 martie, pe un eşantion reprezentativ de 1.600 de ruşi. În ultimele luni, relaţiile dintre SUA şi Rusia par să se fi ameliorat. După începerea mandatului la Casa Albă, în ianuarie 2009, preşedintele Barack Obama a promis relansarea relaţiilor cu Rusia.



12