SUA vor despăgubiri pentru Sony de la Coreea de Nord

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA vor despăgubiri pentru Sony de la Coreea de Nord

Monden 24 Decembrie 2014 / 00:00 372 accesări

Amplul atac cibernetic lansat, aparent, la ordinele regimului de la Phenian nu încetează să producă consecințe. Conexiunile la internet în Coreea de Nord, întrerupte total luni de o pană uriaşă, au fost restabilite marţi după un blocaj de peste nouă ore, au anunţat experţi în informatică, sugerând că regimul comunist ar fi fost ţinta represaliilor, după recentul atac informatic asupra Sony. Cele patru reţele internet de care dispune Coreea de Nord au fost deconectate timp de nouă ore şi 31 de minute, au anunţat experţii companiei Dyn Research, cu sediul în SUA şi specializată în securitatea informatică. Coreea de Nord, unul dintre cele mai represive regimuri din lume, deţine doar patru reţele internet, faţă de cele 150.000 existente în SUA. Întregul acces la internet este asigurat prin intermediul reţelelor China Netcom, filiala China Unicom. De altfel, Ministerul chinez al Afacerilor Externe a condamnat „atacurile informatice şi terorismul cibernetic în toate formele sale”, fără să facă nicio referire la Coreea de Nord

Cauzele uriaşei pene rămân deocamdată necunoscute, dar aceasta a intervenit la câteva zile după ce preşedintele Obama a promis că SUA vor reacţiona în urma atacului informatic masiv asupra Sony, pentru care FBI a acuzat regimul de la Phenian. Compania Dyn Research a fost prima care a anunţat, luni dimineaţă, că toate conexiunile internet între Coreea de Nord şi restul lumii au fost perturbate încă din timpul weekend-ului. Adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf, a evitat să comenteze aceste informaţii. „Administraţia Obama analizează o serie de opţiuni pentru a răspunde atacului asupra Sony Pictures”, este poziția oficială. „Unele dintre aceste răspunsuri vor fi vizibile, altele nu”, a adăugat Marie Harf. Autorităţile de la Washington au cerut, însă, oficialilor din Coreea de Nord să-şi recunoască responsabilitatea pentru atac şi să acorde despăgubiri studiourilor Sony Pictures.

Atacul, dezvăluit la sfârşitul lunii noiembrie de Sony Pictures, a blocat sistemul informatic al companiei şi a fost urmat de difuzarea online a cinci filme ale studioului, dintre care unele nu au fost încă lansate, a datelor personale a 47.000 de angajaţi, a unor documente confidenţiale, printre care scenariul următorului film din seria James Bond, şi a unor e-mailuri extrem de stânjenitoare pentru reprezentanţii studiourilor.

Pe de altă parte, Sony Pictures a ameninţat că va da în judecată reţeaua de socializare online Twitter dacă platforma nu va bloca mesajele ce reproduc documente furate de piraţii informatici care se identifică sub numele Guardian of Peace (GOP). Potrivit unei scrisori a avocatului companiei Sony David Boies, adresată directoarei juridice a Twitter, Vijaya Gadde, publicată în presa americană, dar şi pe site-ul scribd.com, Sony afirmă că pe platforma Twitter, pe contul @bikinirobot se publică documente furate de GOP de pe serverele sale. Scrisoarea precizează că „Sony Entertainment nu va tolera reproducerea şi diseminarea documentelor furate în urma atacului informatic din 24 noiembrie”.

Totodată, un grup reprezentând în total 250 de săli de cinema independente a lansat o petiţie pe site-ul change.org pentru a cere Sony să le permită să difuzeze comedia controversată „The Interview”, care prezintă un complot fictiv al CIA de a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jong-un. Filmul a declanşat mânia administraţiei de la Phenian, care ar fi în spatele atacului informatic asupra Sony Pictures. Sony Pictures a decis săptămâna trecută să anuleze lansarea filmului, programată pentru 25 decembrie. Decizia a venit după apariţia mai multor mesaje de ameninţare la adresa lanţurilor de cinematografe care ar fi difuzat pelicula. Decizia studioului de film a fost criticată atât de Hollywood, cât şi de preşedintele Obama.

Taguri articol


12