SUA vor distruge o parte importantă din rezerva de arme chimice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA vor distruge o parte importantă din rezerva de arme chimice

Externe 02 Septembrie 2016 / 15:04 480 accesări

Armata americană va pune în funcţiune o uzină care va distruge cea mai mare rezervă a Statelor Unite de arme chimice cu muştar (iperita), supunându-se unui acord internaţional care a interzis folosirea acestora, au declarat oficialii americani, citaţi de Associated Press. Uzina automată de distrugere a armelor chimice din Depozitul Militar Chimic Pueblo va începe, săptămâna următoare, distrugerea a peste 780.000 de dispozitive chimice, a declarat Greg Mohman, administratorul sitului uzinei. Acesta a refuzat să ofere detalii, citând preocupări în privinţa securităţii şi posibile întârzieri de ultim moment.

Roboţii uzinei vor dezmembra proiectilele şi vor utiliza apa şi bacteriile pentru a neutraliza agenţii gazului de muştar, care pot desfigura sau ucide după ce deteriorează pielea, ochii şi căile respiratorii. Folosită la capacitate maximă, uzina poate distruge, în medie, 500 de proiectile pe zi, lucrând zi şi noapte. Se aşteaptă ca operaţiunea de distrugere a acestor arme să ia sfârşit la jumătatea anului 2020. Armata americană mai are depozitate 523 de tone de arme chimice cu muştar şi gaz paralizant în Depozitul Armatei din Kentucky, Blue Grass. Distrugerea acestor arme chimice se aşteaptă să înceapă în anul 2017, urmând să se încheie în 2023. SUA au achiziţionat 30.600 de tone de iperită şi gaz paralizant, dar au declarat că acestea nu au fost utilizate niciodată în cadrul unui război. Aproximativ 90% din stocul iniţial a fost distrus, mare parte fiind incinerat.

Convenţia Armelor Chimice a decis, în anul 1997, eradicarea armelor chimice. Potrivit unor inspectori internaţionali, Siria şi gruparea teroristă Stat Islamic au utilizat arme chimice în 2014 şi 2015, în cadrul conflictului sirian.



12