SUA vor începe, în iulie 2011, retragerea trupelor din Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA vor începe, în iulie 2011, retragerea trupelor din Afganistan

Externe 17 August 2010 / 00:00 359 accesări

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat că, în mod categoric, SUA vor începe, în iulie 2011, reducerea numărului de militari din Afganistan. Comandantul forţelor NATO din Afganistan, David Petraeus, a spus că este posibil să-l sfătuiască pe Barack Obama să amâne acest plan. Însă, Gates a declarat că nu se pune problema ca SUA să amâne începerea reducerii trupelor. Petraeus a spus duminică, pentru NBC, că îşi rezervă dreptul de a-i spune lui Barack Obama dacă această dată este prematură. Generalul a subliniat că misiunea din Afganistan este dificilă şi va rămâne dificilă. Obama a fixat termenul 2011 pentru începerea retragerii forţelor americane, dar Petraeus a spus că progresul în Afganistan a început de abia în această primăvară, când au sosit trupele suplimentare. Petraeus a preluat comanda trupelor, luna trecută. Generalul a mai spus că arestarea lui Osama ben Laden rămâne un obiectiv principal şi l-a descris pe liderul terorist ca ”o figură-simbol pentru rebeli”. Între timp, un bilanţ publicat ieri de site-ul specializat icasualties.org arată că numărul total al militarilor străini ucişi în războiul din Afganistan a depăşit pragul simbolic de 2.000. În total, 2.002 militari ai forţelor internaţionale mobilizate în Afganistan au fost ucişi de la începutul invaziei americane în 2001. Site-ul precizează că 434 de militari au fost ucişi anul acesta, faţă de vârful atins în 2009, de 521.

Comandamentul talibanilor a propus să coopereze cu forţele internaţionale, pentru a efectua anchete privind civilii ucişi în Afganistan, la câteva zile după ce a fost acuzat de ONU că este responsabil de marea majoritate a pierderilor civile în această ţară. Într-un comunicat obţinut de AFP, comandamentul talibanilor - principalul grup de insurgenţi din ţară - propune formarea unei comisii compusă din reprezentanţi speciali ai Conferinţei Islamice, agenţii ale ONU pentru drepturile omului, precum şi reprezentanţi ai forţelor NATO şi Emiratului islamic din Afganistan. Comandamentul taliban apreciază că această comisie ar urma să aibă acces la zonele pe care el le controlează. Organizaţia afgană de apărare a drepturilor omului Afghanistan Rights Monitor (ARM) a salutat, ieri, iniţiativa talibanilor şi a cerut Guvernului afgan şi ONU să răspundă favorabil acestei propuneri. ARM solicită talibanilor să furnizeze garanţii concrete de securitate anchetatorilor şi asigurări că nu vor fi vizaţi de hărţuiri, ameninţări şi violenţe, chiar în ipoteza în care insurgenţii vor fi găsiţi vinovaţi în cadrul anchetei. Organizaţia neguvernamentală cere insurgenţilor să pună capăt atacurilor sinucigaşe şi folosirii minelor artizanale. Reprezentanţa ONU la Kabul a publicat, marţea trecută, un raport care arată că peste 1.200 de civili au fost ucişi în primul semestru al lui 2010, adică o creştere cu 25% în raport cu 2009. Potrivit acestui raport, insurgenţii ucid în medie de şapte ori mai multe persoane decât forţele internaţionale şi afgane. Insurgenţii sunt responsabili de comiterea a trei sferturi din acţiunile soldate cu morţi sau răniţi. Talibanii au declarat că ”acest raport al ONU reprezintă un instrument de propagandă”.

Duminică, un lider al al-Qaida a fost ucis în timpul unui atac aerian al NATO în nordul Afganistanului, a anunţat, ieri, comandamentul Alianţei Nord-Atlantice. Abu Baqir, descris drept ”comandant taliban şi lider al-Qaida”, a fost ucis în timp ce se deplasa în vehiculul său, în provincia Kunduz din nordul ţării. Vehiculul a fost vizat de un atac aerian al NATO. Un alt insurgent a fost ucis şi mai mulţi alţii au fost răniţi, potrivit comandantului NATO. Tot duminică, poliţia afgană a confiscat, în sudul Afganistanului, 17 tone de explozibil ascuns în containere cu vopsea care proveneau din Pakistan. Camionul care transporta explozibilele a fost oprit a Spin Boldak, un punct de trecere a frontierei dintre Afganistan şi Pakistan. Acesta venea din Quetta, Pakistan. Încărcătura fusese controlată chiar şi de serviciile vamale, pentru plata taxelor de import. Cei doi şoferi au fost arestaţi, însă poliţia nu ştie încă dacă aceştia cunoşteau ceea ce transportau. Explozibilele ar fi urmat să fie utilizate pentru confecţionarea de bombe artizanale, arma predilectă a talibanilor. Aceşti explozivi, ieftini şi uşor de disimulat, reprezintă principala cauză a deceselor în rândul civililor şi forţelor internaţionale. Serviciile secrete pakistaneze (ISI) sunt acuzate de mult timp de Kabul că susţin talibanii, oferindu-le refugii în zonele tribale aflate la frontiera cu Afganistanul sau că organizează atacuri pentru a slăbi această ţară şi a apăra interesele Islamabadului. Pakistanul, aliat al regimului talibanilor de la Kabul (1996-2001) înainte de a se alia cu SUA, care înlăturaseră miliţiile islamiste de la putere, în noiembrie 2001, a negat întotdeauna orice sprijin pentru rebeliunea afgană.



12