Preşedintele Barack Obama a anunţat că SUA speră să dea lovitura de graţie al-Qaida după moartea, în urmă cu o săptămână, a lui Osama bin Laden, care a proferat, într-un mesaj postum, noi ameninţări. SUA au cerut, de asemenea, Pakistanului, să ancheteze reţeaua care a permis ca bin Laden să rămână ascuns timp de mai mulţi ani în această ţară. Ambasadorul Pakistanului în SUA, Hussain Haqqani, a promis că vor cădea capete în rândul oficialilor pakistanezi de rang înalt. Consilierul lui Obama pentru securitate naţională, Tom Donilon, a încercat să calmeze jocul între Washington şi Islamabad, afirmând că nimic nu permite acuzarea liderilor pakistanezi că l-au protejat pe bin Laden. Donilon a cerut Islamabadului să transmită SUA informaţiile găsite în reşedinţa teroristului şi să le ofere acces la cele trei soţii ale acestuia aflate în detenţie, pentru a le interoga. Ca semn al deteriorării relaţiilor dintre cele două ţări, în timp ce Casa Albă a anunţat în octombrie că Obama va merge în Pakistan, în acest an, Donilon a declarat că nu este prevăzută nicio vizită, pentru moment.
• Tensiuni cu Pakistanul • Islamabadul, care a protestat faţă de încălcarea suveranităţii sale în timpul operaţiunii americane de lichidare a lui Osama, a ameninţat că îşi va revizui cooperarea militară cu SUA, dacă se va repeta un astfel de eveniment. În Pakistan, opoziţia crede că preşedintele Asif Ali Zardari şi premierul Yousuf Raza Gilani trebuie să dea explicaţii despre cum un comando american a putut intra pe teritoriul naţional. Presa pakistaneză a dat publicităţii numele unui bărbat despre care afirmă că este directorul CIA din această ţară, relatează ”Wall Street Journal”. SUA analizează această problemă dar în prezent nu există planuri de retragere a directorului CIA în Pakistan. Dacă Islamabadul a încercat să facă public numele acestuia, ar fi o a doua acţiune de acest fel în ultimele şase luni, un semn al nivelului degradării relaţiilor SUA - Pakistan, comentează publicaţia americană. Agenţia a refuzat să comenteze, iar Inter-Services Intelligence (ISI), serviciile pakistaneze de informaţii, nu au răspuns unei cereri de a comenta pe această temă. Biroului CIA în Islamabad este printre cele mai critice şi sensibile. El monitorizează programele sub acoperire ale Agenţiei, inclusiv campania cu avioane fără pilot îndreptată contra liderilor al-Qaida şi talibanilor, dar şi a avioanelor de luptă care trec frontiera în Afganistan. Un fost oficial american din domeniul informaţiilor a declarat că orice deconspirare de agenţi reprezintă modul meschin de răzbunare al Pakistanului, având în vedere cât de supărat şi jenat este Guvernul.
• Mesaje de dincolo • Bin Laden şi-a continuat post mortem ameninţările împotriva SUA, reiterate într-un mesaj audio difuzat duminică pe Internet. ”America nu va putea să viseze la securitate atât timp cât noi nu vom trăi această securitate în Palestina. Este nedrept ca voi să trăiţi în pace în timp ce fraţii noştri din Fâşia Gaza să trăiască în deznădejde. Prin urmare şi cu voinţa lui Allah, atacurile noastre împotriva voastră vor continua cât timp va continua sprijinul vostru pentru israelieni”, declarat bin Laden în această scurtă înregistrare postată pe site-ul islamist Shamikh1.net. Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) a afirmat într-un mesaj difuzat pe Internet că revoltele din ţările arabe sunt o victorie pentru al-Qaida. În restul lumii, reacţiile faţă de moartea liderului al-Qaida sunt în continuare numeroase. Atacurile lansate sâmbătă împotriva obiectivelor guvernamentale din Kandahar, în sudul Afganistanului, sunt o răzbunare a extremiştilor după eliminarea lui bin Laden, a afirmat biroul preşedintelui afgan, Hamid Karzai. În Somalia, insurgenţii islamişti radicali shebab, care au jurat credinţă al-Qaida, au promis să continue războiul sfânt împotriva necredincioşilor şi să moară ca martiri. În Elveţia, ministrul Apărării, Ueli Maurer, a apreciat că ”Obama s-a plasat la nivelul unui terorist, anunţând el însuşi eliminarea celui mai căutat bărbat din lume”.