Sub teroarea nucleară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sub teroarea nucleară

Externe 16 Martie 2011 / 00:00 902 accesări

Autorităţile japoneze au informat, ieri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, de faptul că la reactorul nr. 4 de la Fukushima Daiichi a luat foc un bazin cu reziduuri de combustibil nuclear iar radiaţiile au fost emanate direct în atmosferă. Nivelul raportat al radiaţiilor în zona respectivă a fost 400 de milisiverţi pe oră. O doză de peste 100 de milisiverţi pe an poate duce la cancer! AIEA foloseşte această unitate de măsură pentru a măsura dozele de radiaţii absorbite de corpul uman. În aceste condiţii, autorităţile japoneze trebuie să interzică consumul de alimente şi apă din zona contaminată şi să furnizeze populaţiei iod. Specialiştii subliniază că, deocamdată, cei mai expuşi pericolului sunt cei din interiorul centralei. O uşoară creştere a radioactivităţii a fost depistată şi în capitala Japoniei, Tokyo dar autorităţile locale spun că nivelul radiaţiilor din capitală este încă prea scăzut pentru a pune în pericol populaţia din metropola cu 12 milioane de locuitori. Pe de altă parte, nivelul radiaţiilor în Saitama, lângă Tokyo, era, ieri dimineaţă, de 40 de ori mai mare decât limita normalului. La fel, în oraşul Utsunomiya, capitala prefecturii Tochigi, la 100 de kilometri nord de Tokyo, radiaţiile erau de 33 de ori mai mari decât normalul. Şi în prefectura Chiba se înregistrează un nivel al radiaţiilor de patru ori mai mare decât cel normal. Centrala Fukushima se află la circa 250 de kilometri de capitala niponă.

Măsurile de protecţie implementate de Guvernul japonez pentru a minimiza efectele exploziilor de la centrala nucleară Fukushima I sunt adecvate, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Totuşi, un expert israelian a acuzat Japonia că minimalizează pericolul unei calamităţi nucleare în regiune. ”Dacă se înregistrează o scurgere de oxid de plutoniu, o substanţă extrem de toxică pe care o folosesc la reactorul ce a explodat, nimeni nu va mai putea pune piciorul acolo, timp de mii de ani”, a spus Uzi Even, unul dintre cei mai buni experţi în domeniu din Israel, care a lucrat la reactorul din Dimona. Accidentul nuclear de la Fukushima a atins nivelul de gravitate 6 pe Scara Internaţională a Evenimentelor Nucleare şi Radiologice (INES), care numără 7 niveluri, adică între Three Mile Island şi Cernobâl, a estimat, la rândul său, preşedintele Autorităţii de Siguranţă Nucleară (ASN) din Franţa, Andre-Claude Lacoste.

• Salvare miraculoasă • Două persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături, la patru zile de la cutremurul de 9 grade. O femeie de 70 de ani a fost găsită în viaţă în oraşul Otsuchi. Ea suferea de hipotermie dar este în afara oricărui pericol. Un bărbat a cărui vârstă nu a fost precizată a fost salvat în oraşul Ishimaki. Această salvare miraculoasă vine la o zi după ce o fetiţă de 4 luni a fost scoasă în viaţă, fără nicio zgârietură, de sub dărâmături, în oraşul Ishinomaki. Bilanţul oficial al seismului devastator din Japonia a ajuns la 3.373 de morţi, a anunţat, ieri, poliţia. Alte 6.746 persoane sunt date dispărute.

• Bursa din Tokyo s-a prăbuşit • Indicele Nikkei al Bursei din Tokyo s-a prăbuşit ieri cu 18%, pe fondul panicii care i-a cuprins pe investitori în urma agravării crizei nucleare din Japonia, dar a reuşit să încheie şedinţa de tranzacţionare la valoarea de 8.605,15 puncte, în scădere cu 10,55%. Premierul nipon a admis, pentru prima oară, că nivelul radiaţiilor la faţa locului a crescut, punând în pericol sănătatea oamenilor. Banca Centrală japoneză a intervenit, anunţând o injecţie de capital de 70 de miliarde de euro, care se adaugă celei de 131 de miliarde de euro promisă luni, dar investitorii au intrat în panică în urma discursului ţinut de premier, provocând prăbuşirea bursei. Bursele de la Paris şi New York vor resimţi şi ele şocul Bursei de la Tokyo, fiind de aşteptat scăderi în privinţa contractelor futures.

• Ajutor internaţional • Peste o sută de state şi-au manifestat disponibilitatea de a acorda ajutor Japoniei, pentru depăşirea efectelor devastatorului cutremur de pământ de vineri şi a valului seismic ce a urmat, precizează Ministerul nipon de Externe. În ultimele 24 de ore, ţărilor care se declaraseră anterior pregătite să furnizeze asistenţă Japoniei li s-au adăugat Afganistanul, teritoriile palestiniene, Butanul, Ciprul, Croaţia, Portugalia, Macedonia, Letonia, Gabonul şi Ruanda, ceea ce, în opinia mass-media nipone, este o dovadă a faptului că întreaga lume este alături de poporul japonez în aceste momente grele. De asemenea, 14 organizaţii internaţionale şi-au exprimat dorinţa de a acorda ajutor Japoniei, între care Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) şi Banca Asiatică pentru Dezvoltare.

• Seismul din Japonia a scurtat durata zilei • Seismul din Japonia a scurtat durata zilei cu circa 1,8 microsecunde, a informat Institutul Geologic american. Rotaţia Pământului se schimbă tot timpul, nu numai în urma seismelor, dar şi a efectelor schimbărilor din curenţii atmosferici şi curenţii oceanici, a explicat institutul. Acesta a subliniat că nu există motive de îngrijorare. Pământul continuă să se mişte în Japonia. Ieri s-au înregistrat circa 13 seisme, dintre care două de peste 6 grade pe Richter. Cel mai puternic seism de ieri, de 6,4 grade, a avut epicentrul la o adâncime de numai zece kilometri şi s-a produs în prefectura Shizuoka, la 120 de kilometri sud-est de Tokyo, în apropierea muntelui Fuji. AIEA a asigurat că centrala nucleară din Hamaoka, aflată la 100 kilometri de epicentrul seismului de 6,4 grade, nu a fost afectată.

• ”Tsunami, pedeapsa divină pentru egoismul japonezilor” • Guvernatorul Tokyo, Shintaro Ishihara, a spus că ”tsunami a fost pedeapsa divină pentru egoismul japonezilor”, declaraţie ce a provocat indignare. Guvernatorul a fost obligat să prezinte scuze. Guvernatorul din Miyagi, zonă devastată de tsunami, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de declaraţiile lui Ishihara, care va candida pentru un nou mandat la viitoarele alegeri. ”Politica Japoniei este pătată de egoism şi populism. Trebuie să folosim tsunami pentru a şterge egoismul care ne-a afectat mentalitatea”, a spus guvernatorul de Tokyo, luni. ”Cred că dezastrul este o pedeapsă divină, chiar dacă îmi pare rău pentru victime”, a adăugat el.



12