Subiecte cu grad de dificultate mediu spre greu, la Rezidenţiat 2011!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Emoţii până-n ultima clipă

Subiecte cu grad de dificultate mediu spre greu, la Rezidenţiat 2011!

Sănătate 21 Noiembrie 2011 / 00:00 1503 accesări

Peste cinci mii de absolvenţi de medicină şi farmacie au susţinut ieri unul dintre cele mai importante examene din cariera lor, rezidenţiatul – ce le va permite drept de practică. Imediat după examen, ei au obţinut primele punctaje, eventualele contestaţii putând fi depuse în 24 de ore de la comunicarea rezultatului, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, totodată şi rector al UMF Iaşi, unul dintre centrele unde s-a susţinut examenul de rezidenţiat. „Prima corectură se va face pe loc, electronic, în sala de concurs, în prezenţa autorului lucrării şi a încă doi candidaţi din sala respectivă, în calitate de martori, care vor semna pe grilă”, a precizat prof.dr. Vasile Astărăstoae.

REZULTATELE FINALE, DUPĂ REZOLVAREA CONTESTAŢIILOR, VOR FI COMUNICATE ÎN TERMEN DE 48 DE ORE

Potrivit prof. univ. dr. Astărăstoae, la centrul de examen din Iaşi, pentru concursul de rezidenţiat s-au înscris 774 de candidaţi pe 574 de locuri, nefiind raportate incidente. “Concursul se desfăşoară normal, niciun concurent nu a părăsit sala de examen”, a precizat, ieri, prof.dr. Astărăstoae.

REZIDENŢIAT ÎN PREMIERĂ Reamintim că cei peste 5.000 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie au susţinut rezidenţiatul organizat în premieră, în acest an, în şase centre universitare din ţară. „Spre deosebire de anii precedenţi, anul acesta, rezidenţiatul s-a desfăşurat descentralizat, în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Tîrgu Mureş şi Timişoara. În Capitală au susţinut examenul 1.773 de candidaţi. Sunt 1.393 de concurenţi pe 650 de locuri şi posturi scoase la concurs la medicină generală, 295 la medicină dentară pe 53 de locuri şi 85 la farmacie, pe 41 de locuri”, a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, prof. dr. Florian Popa. În ceea ce priveşte gradul de dificultate al concursului organizat în Bucureşti, prof. dr. Florian Popa spune că, în opinia sa, subiectele au un grad de dificultate mediu spre greu. “Nu cred că se poate pune problema diferenţei gradului de dificultate în Capitală faţă de restul centrelor universitare din ţară”, a precizat acesta. La Constanţa, pe locuri şi posturi sunt 138 de candidaţi, potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. Din acestea, pentru specialităţile pe locuri sunt 118 candidaţi pe loc la specialităţile medicale şi pentru rezidenţiatul pe post patru locuri. Pe judeţul Constanţa sunt 110 locuri pentru specialităţile medicale, şase locuri pentru farmacie.

POSTURI PENTRU SPECIALITĂŢI DEFICITARE Pentru Rezidenţiatul din 2011 au fost scoase la concurs 3.810 locuri şi posturi. Dintre cele 2.998 de locuri, 2.600 sunt pentru medicină generală, 290 pentru medicină dentară şi 108 pentru farmacie. Candidaţii care vor câştiga un loc în urma acestui concurs nu vor avea post asigurat la sfârşitul rezidenţiatului. Posturile scoase la concurs sunt, în principal, pentru medicina de urgenţă, ATI, neonatologie, oncologie medicală, farmacie clinică, specialităţi unde nu există în prezent o acoperire suficientă cu personal calificat, spun reprezentanţii ministerului. Cei mai mulţi candidaţi au optat pentru a susţine concursul în centrele din Bucureşti (1.773), Cluj Napoca (820) şi Iaşi (774). O altă noutate a rezidenţiatului a fost aceea că subiectele de examen au fost proprii pentru fiecare universitate în parte, dar bazate pe o tematică comună şi respectând o metodologie unică, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Concursul s-a desfăşurat sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări şi a durat patru ore.

Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul respectiv, potrivit specialiştilor Ministerului Sănătăţii. Posturile scoase la concurs pentru care nu au fost candidaţi înscrişi şi cele pentru care candidaţii nu au obţinut punctajul minim de promovare nu vor putea fi alese de alţi candidaţi.



12