Subiecte delicate la summit-ul UE - Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Subiecte delicate la summit-ul UE - Rusia

Externe 27 Octombrie 2007 / 00:00 557 accesări

Oraşul portughez Mafra a găzduit, ieri, summit-ul dintre UE şi Rusia. Principalele subiecte de pe ordinea de zi a întîlnirii au fost legate de resursele energetice, situaţia din Kosovo şi încheierea unui nou parteneriat între UE şi Rusia. Ţările UE importă un sfert din necesarul de gaze şi petrol din Rusia. Situaţia a născut tensiuni între cele două părţi, după ce, în trecut, Moscova a sugerat că va profita de dependenţa energetică a Europei în scopuri politice. Ca răspuns, UE a propus măsuri împotriva gigantului Gazprom în cadrul noilor reforme din sectorul energetic. Cele mai delicate subiecte de politică externă sînt viitorul provinciei Kosovo şi programul nuclear iranian, chestiuni asupra cărora Rusia şi UE au păreri diferite. Şi problema încălcării drepturilor omului în Rusia a fost discutată la summit-ul din Portugalia.

Comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, a declarat că Rusia şi UE ar putea lansa negocierile privind un nou acord de parteneriat în cadrul viitorului summit, care va avea loc în primăvara lui 2008. Guvernul polonez şi-a exercitat, timp de un an, dreptul de veto în ceea ce priveşte aceste discuţii, din cauza unui embargo rusesc asupra cărnii poloneze. Preluarea puterii de la Varşovia de către partidul liberal pro-european al lui Donald Tusk a revigorat speranţele privind deblocarea acestui dosar. Nu a fost fixată încă nicio dată pentru viitorul summit, dar reuniunile UE - Rusia sînt bianuale şi au loc, în general, în mai şi noiembrie. Acest nou acord de parteneriat trebuie să înlocuiască acordul de parteneriat şi cooperare aflat în vigoare din 1997 şi va conţine un aspect energetic crucial pentru europeni, foarte dependenţi de hidrocarburile ruseşti.

Din păcate, preşedintele rus, Vladimir Putin, nu a fost prea inspirat înainte de summit-ul Portugalia, comparîndu-i pe omologii săi europeni cu “un om nebun care aleargă în jurul Europei cu o sabie în mînă”, după cum a relatat publicaţia “Kommersant” în ediţia electronică. Putin a fost primit în Portugalia cu onoruri speciale, fiind întîmpinat în piaţa din faţa mănăstirii Jeronimos cu cai şi membri ai regimentului de gardă, gesturi pe care preşedintele a încercat să le ignore, în pofida faptului cunoscut că aceste lucruri îl flatează. Coloana oficialului rus, escortată de forţe portugheze pe motociclete, s-a deplasat cu viteză redusă dinspre piaţă spre palatul prezidenţial, unde a avut o întrevedere cu omologul său portughez, participînd apoi la o conferinţă comună de presă. Declaraţia lui Putin nu este singura care pică prost. Tot ieri, comandantul forţelor strategice ruse a anunţat că “Rusia va relua, în cel mai scurt timp, producţia de rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune, dacă o decizie politică este adoptată în acest sens”. Generalul Nikolai Solovţov a precizat că “Rusia va adopta măsuri adecvate în cazul în care SUA amplasează elementele scutului antirachetă în Europa de Est”.



12