Săptămâna are toate șansele să se încheie cu voci ridicate, urlete și discuții contradictorii în rândul consilierilor locali din Constanța. Ei se reunesc în ședință ordinară vineri, 29 septembrie. Pe ordinea de zi se află o mulțime de proiecte importante ce pot stârni ușor controverse. Evident, liberalii sunt cei care vor da tonul discuțiilor în contradictoriu, care mai mult ca sigur vor comenta la anumite proiecte de hotărâre propuse de primarul Decebal Făgădău. De altfel, ei au avut deja obiecții la câteva din proiectele de hotărâre din ședința de vineri. În această idee, președintele organizației municipale Constanța a PNL, George Muhscină, a declarat că aleșii liberali nu știu cum să voteze… sau, mai exact, nu știu care este votul corect în cazul proiectului de hotărâre privind stingerea litigiului dintre Primăria Constanța și SC Polaris M. Holding. Concret, proiectul prevede „ajustarea tarifelor pentru activitatea specifică serviciului de salubrizare în vederea punerii în executare a Sentinței civile nr. 2605/2012 c.a., pronunțată de Tribunalul Iași în dosarul nr. 1560/118/2012, și pentru aprobarea încheierii tranzacției judiciare dintre municipiul Constanța și POLARIS M. HOLDING S.R.L. în scopul stingerii litigiului ce formează obiectul dosarului civil nr. 2711/99/2017, aflat pe rolul Curții de Apel Iași”. „Așteptăm dezbaterile din Consiliu. PNL va lua o decizie după ce va avea la dispoziție toate datele din acest litigiu. Noaptea este un sfetnic bun, mâine (vineri), în ședința de consiliu, vom da un vot pentru constănțeni“, a spus Muhscină.
„PRELUĂM STADIONUL „FARUL“, DAR CE FACEM CU EL?“
Un alt subiect fierbinte al discuțiilor va fi acordul final al Consiliului Local privind preluarea stadionului „Farul“. După ce inițial liberalii s-au opus din răsputeri trecerii stadionului în administrarea Consiliului Local, acum celor de la PNL le surâde ideea. Cu toate acestea, au mari semne de întrebare că administrația locală va fi în stare să facă ceva cu această bază. „Pe scurt, pentru că nu a fost în stare să facă un proiect de Hotărâre corect, primarul Făgădău primește de la Guvern un document care relevă două lucruri. 1. Faptul că nu a reușit să identifice corect imobilele care se vor transferate în grija Primăriei. 2. Faptul că Guvernul este dispus și va fi de acord cu preluarea stadionului și tuturor imobilelor de către Primăria Constanța. Având în vedere aceste informații, este clar că stadionul „Farul“ nu va fi preluat de către Consiliul Județean așa cum ne-am fi dorit inițial. În lumina acestor date, consilierii PNL vor vota pentru modificarea corespunzătoare a HCL nr. 174/2017 și în consecință pentru preluarea stadionului la municipalitate. Este clar că Guvernul s-a pronunțat definitiv pe acest subiect. Continuarea unui „du-te - vino“ administrativ cu voturile noastre, ale liberalilor, nu ar fi făcut niciun fel de bine pentru constănțeni. Cu toate acestea, avertizăm public Primăria pe această temă. Vom avea stadionul când va binevoi Guvernul să emită un HG. Ce facem cu el? Nu vrem să se repete povestea Parcului Arheologic și la stadionul „Farul“. Primăria a pierdut bani prețioși din buget pentru că din nou nu a fost în stare să respecte niște termeni și condiții. Ce garanție avem că la stadion nu se va întâmpla același lucru?“, a spus președintele organizației muncipale Constanța a PNL.
Prea multe biserici?
Alte două probleme sensibile în Consiliul Local vor fi atunci când aleșii vor fi puși să-și dea acordul pentru atribuirea în folosință gratuită a două terenuri, unul situat pe Șoseaua Mangaliei, în zona fostului magazin Billa, și unul pe bulevardul Mamaia, la intersecția cu Aurel Vlaicu, către Arhiepiscopia Tomisiului pentru construirea de lăcașe de cult. „Apariția unei biserici în zona Billa nu a făcut rău. Dimpotrivă, a înfrumusețat urbanistic zona și a eliminat un teren plin de gunoaie și chiar periculos. Prin urmare, PNL va accepta acest proiect. În ceea ce privește construirea unui alt lăcaș de cult pe bulevardul Mamaia, PNL va vota împotrivă. Și aici nu mai discutăm despre cazuri singulare, ci despre un principiu ferm pe care ni-l asumăm în organizația municipală. Ne vom poziționa ferm împotriva oricăror proiecte care privesc construcția lăcașelor de cult în Constanța. Considerăm că prioritățile municipiului sunt cu totul altele. Este o dovadă de ipocrizie să spui că nu ai suficient spațiu verde în oraș și să dai terenuri cu această destinație, spre construcția unor edificii, fie acestea biserici. Este o dovadă de strategie strâmbă și fariseism politic să finanțezi construcția de biserici în detrimentul infrastructurii de sănătate sau educație. Este un semn clar al fățărniciei să ignori problema locurilor de joacă și să spui că nu ai soluții, dar să propui, iar și iar, construcția unor biserici, uneori la 100 m una de cealaltă. Din toate aceste motive, vrem să ne angajăm în fața constănțenilor că vom trata ferm aceste solicitări care vin din partea primarului sau din partea Arhiepiscopiei“, a subliniat Muhscină.