Subiectul care a stârnit controverse după Evaluarea Națională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cum a fost proba la Matematică

Subiectul care a stârnit controverse după Evaluarea Națională

Educație 29 Iunie 2016 / 17:41 1402 accesări

Elevii care au terminat clasa a VIII-a au trecut de emoțiile susținerii examenelor din cadrul Evaluării Naționale (EN) după ce au participat miercuri, 29 iunie, la proba de Matematică. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Constanța (ISJ), la proba de Matematică au fost prezenți 5.437 de absolvenți ai clasei a VIII-a, iar 118 elevi au absentat. Considerată una dintre cele mai dificile probe, elevii au folosit fiecare minut al celor două ore dedicate rezolvării subiectelor și nu au mai ieșit din sală înainte de încheierea probei. Dacă multor elevi subiectele li s-au părut ușoare, a existat totuși o problemă care i-a pus în dificultate și care a reușit să stârnească controverse. Mai mulți profesori, elevi și părinți reclamă că cerința punctului 6 de la Subiectul I de la proba de Matematică din cadrul EN nu a fost corect formulată și i-a indus în eroare pe mulți candidați. Unii părinți și elevi spun că vor depune contestații din cauza problemei, care nu ar fi fost clar enunțată. În problema respectivă este dată o diagramă care prezintă repartiția notelor obținute la un test la matematică de elevii unei clase a VIII-a dintr-o școală. Cerința este următoarea: „Conform diagramei, numărul elevilor care au obținut nota 5 la acest test este egal cu...”. Profesorii sunt de acord cu nemulțumirea părinților, avertizând că vor exista zeci de mii de contestații din această cauză.

EMOȚII PENTRU PĂRINȚI ȘI ELEVI

Dacă elevii au fost nevoiți să își stăpânească emoțiile în sălile de concurs, părinții au stat în fața școlii, așteptându-i pe copii să iasă din examen și să povestească cum s-au descurcat. ”Am tot repetat cu el, a lucrat mult la matematică și cred că va lua o notă bună. Am niște emoții, stau cu telefonul în mână și tot caut, poate au apărut pe undeva pe internet, să văd ce le-a dat, ca să mă liniștesc”, povestea o mamă în timp ce își aștepta băiatul care susținea proba la Școala Gimnazială nr. 29 ”Mihai Viteazul” din Constanța. Primii elevi care au ieșit din EN au fost relaxați și au povestit că au avut subiecte accesibile, pe care speră să le fi rezolvat corect. Rezultatele se vor afișa vineri, 1 iulie, iar contestațiile se depun în aceeași zi, între orele 16.00 și 20.00, urmând ca rezultatele finale să fie afișate în 5 iulie, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației.

URMEAZĂ ÎNSCRIEREA LA LICEU

Emoțiile părinților și ale elevilor au fost așa de mari pentru că de media obținută la EN depinde în proporție mare nota cu care vor fi repartizați la liceu. ”Precizăm că media generală obţinută la EN reprezintă unul dintre criteriile de admitere în învăţământul liceal de stat. Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală la EN (75%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (25%)”, se arată într-un comunicat al ISJ. Cum la cele mai bune unități de învățământ liceal bătaia pe locuri este foarte mare, tinerii speră ca nota cât mai mare să îi claseze pe lista celor admiși. După afișarea rezultatelor finale pe 5 iulie, în perioada 8 - 12 iulie urmează completarea opțiunilor în fișele de înscriere la liceu de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții elevilor, asistați de diriginți, urmând ca în perioada 9 - 13 mai elevii și părinții să se mai prezinte încă o dată la școală pentru verificarea fișelor editate de calculator și corectarea eventualelor greșeli ale datelor introduse în calculator. Eventualele situații neprevăzute care pot interveni în perioada de înscriere se vor rezolva la școlile de care aparțin elevii. Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a are loc pe 19 iulie. La unitățile de învățământ private, înscrierea se face respectând regulile și calendarul de admitere ale acestora.



12