Subiectul trupelor străine în Parlamentul irakian, o confuzie mondială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Subiectul trupelor străine în Parlamentul irakian, o confuzie mondială

Externe 22 Decembrie 2008 / 00:00 451 accesări

Legislativul irakian urmează să voteze luni pentru a mandata Guvernul să semneze acorduri ce vor permite trupelor străine, cu excepţia celor americane, să rămînă în Irak după expirarea mandatului acordat de ONU, la 31 decembrie. Parlamentul irakian se confrunta sîmbătă seara cu o stare de confuzie în legătură cu votul pe tema unui proiect de lege referitor la retragerea trupelor străine, cu excepţia celor americane, în 2009. Un vot în primă lectură fusese prevăzut pentru miercuri, dar acesta a fost afectat de falsa demisie a preşedintelui Parlamentului, Mahmud Mashhadani, reprezentînd alianţa sunnită. Sîmbătă, în cursul unei noi sesiuni parlamentare, anumiţi deputaţi credeau că au votat împotriva textului ce prevedea retragerea trupelor străine, cu excepţia celor americane, pînă în iulie 2009, în timp ce alţii afirmau că votul a vizat invalidarea şedinţei precedente consacrată acestei teme.

Potrivit şeicului Jamal al-Butikh, liderul grupului parlamentar al Listei Naţionale Irakiene, laică, deputaţii au votat sîmbătă pentru invalidarea şedinţei de miercuri. Această invalidare era justificată de un acces de furie al preşedintelui Parlamentului irakian, care şi-a prezentat demisia, înainte de a se răzgîndi. „Majoritatea a votat împotriva acestui proiect şi preşedinţia Parlamentului trebuie să trimită textul Guvernului. Acesta va trebui să îl modifice înainte de a-l retransmite Parlamentului la începutul anului viitor”, a declarat la rîndul său deputatul kurd Mahmud Othman. În această situaţie, grefierii au decis să nu redacteze procesul verbal al şedinţei înainte de clarificarea din partea preşedintelui Parlamentului, duminică.

Americanii, care formează 95% din aceste forţe, au semnat deja un acord bilateral cu oficialii de la Bagdad, pentru a rămîne în Irak pînă la sfîrşitul anului 2011. Restul coaliţiei este dominat de trupele britanice, respectiv 4.100 de militari. România, Salvador, Estonia şi Australia au de asemenea militari în această ţară. Aflat miercuri într-o vizită în Irak, premierul britanic Gordon Brown a anunţat, alături de omologul său irakian, Nuri al-Maliki, sfîrşitul misiunii britanice la finalul lunii mai şi retragerea în iulie. Mai puţin de 400 de soldaţi britanici vor rămîne în Irak după această dată. Ministerul britanic al Afacerilor Externe a reacţionat în cursul serii anunţând că va discuta cu Guvernul despre ceea ce semnifică votul din Parlament. Mandatul ONU privind prezenţa trupelor coaliţiei din Irak expiră la data de 31 decembrie, astfel că o lege este necesară pentru a oferi o bază legală pentru prezenţa lor după această dată.

Taguri articol


12