Subofiţerii de la Rutieră nu vor fi repuşi în funcţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Implicaţi în scandalul de corupţie din vara anului 2009

Subofiţerii de la Rutieră nu vor fi repuşi în funcţii

Eveniment 25 Februarie 2011 / 00:00 1564 accesări

PROCES PIERDUT. Judecătorii constănţeni au spulberat, ieri, speranţele a 16 dintre subofiţerii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Constanţa, care au acţionat în judecată Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa şi Poliţia Română, solicitând repunerea în funcţiile deţinute anterior declanşării scandalului de corupţie din vara anului 2009. Curtea de Apel Constanţa, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, a respins, ieri, recursul declarat de Alexandru Ianţoc, Paul Mihai Ciolpan, Liviu Iulian Conduleţ, Cornel Ionuţ Drăghici, Florin Marius Bâlcă, Marian Adrian Chisoiu, Ervin Tulei, Daniel Andrei Mircea, Daniel Cociu, George Busuioc, Marius Ivan, Marian Drăguş, Răzvan Viorel Ţigănuş, Mihai Alexandru Manea, Florentin Grasu şi Cristina Gherlan, împotriva sentinţei Tribunalului Constanţa, care nu a fost de acord cu repunerea lor în funcţii. Precizăm că cei 16 subofiţeri nu sunt primii care au apelat la instanţă pentru a-şi recăpăta funcţiile. Şase colegi de-ai lor, Dumitru Iulian Maxim, Cristian Nazarovici, Gheorghe Costea, Marian Aldea, Gheorghe Gabriel Rădulescu şi George Eduard Niţuleac, implicaţi şi ei în scandalul de corupţie, au pierdut procesul cu IPJ Constanţa în septembrie 2010, după ce atât Tribunalul, cât şi Curtea de Apel Constanţa le-au respins acţiunea. Decizia de ieri a încheiat bătălia cu IPJ Constanţa şi Poliţia Română a celor 22 de subofiţeri de la Rutieră, care au sperat că judecătorii vor decide repunerea lor în funcţiile deţinute anterior începerii urmăririi penale împotriva lor pentru fapte de corupţie.

RECUZARE ŞI ABŢINERE RESPINSE. Ieri, la ultimul termen de judecată, avocatul celor 16 poliţişti a recuzat completul de judecată întrucât aceiaşi judecători s-au pronunţat şi în dosarul primilor şase subofiţeri şi sentinţa era previzibilă. În acelaşi timp, judecătorii au formulat cerere de abţinere în acest dosar, din acelaşi motiv. Ambele cereri au fost respinse, astfel că judecătorii au fost nevoiţi să se pronunţe şi au respins acţiunea poliţiştilor. Sentinţa este definitivă. Reamintim că, în vara anului 2009, 36 de subofiţeri au fost puşi sub acuzare de procurori, iar 11 dintre ei au fost arestaţi de mai multe ori, pentru ca, în final, să fie eliberaţi. Decizia procurorilor de a „sparge” dosarul în două, o parte care să meargă la DNA Constanţa şi cealaltă parte să rămână la Parchetul Tribunalului Constanţa, a făcut imposibilă repunerea în funcţii a subofiţerilor. Printr-un ordin al fostului inspector al IPJ Constanţa, de la 1 aprilie anul trecut, 25 din cei 36 de agenţi de poliţie au trecut de la munca de birou la cea de teren, măsura fiind luată ca urmare a lipsei de personal. Practic, ei au aceleaşi atribuţii pe care le deţineau înainte de declanşarea anchetei penale, însă, oficial, ei sunt în continuare puşi la dispoziţie, fiind retribuiţi cu salariul înjumătăţit. Poliţiştii au cerut pe lângă repunerea în funcţii şi plata tuturor drepturilor băneşti ce le-au fost reţinute de la momentul punerii la dispoziţie şi până la momentul repunerii în funcţii, plata unor daune morale în sumă de câte 5.000 de lei pentru fiecare şi plata cheltuielilor de judecată.

JUDECAŢI. Amintim că, dintre toţi, numai patru au fost trimişi în judecată până acum. Liviu Iulian Conduleţ şi Ervin Tulei au fost primii care au ajuns în faţa instanţei. Ei au fost urmaţi de Cristian Nazarovici şi George Eduard Niţuleac, dosarele lor aflându-se pe rolul Tribunalului Constanţa.



12