“Subraportare crasă a infecţiilor nosocomiale”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Spitalele din România, cele mai sigure din UE (!?)

“Subraportare crasă a infecţiilor nosocomiale”

Sănătate 23 Martie 2011 / 00:00 1062 accesări

Dacă luăm în calcul raportările infecţiilor nosocomiale din spitalele din România, care sunt cu puţin peste zero, toţi bolnavii din ţările UE, dar nu numai, ar trebui să ia cu asalt unităţile noastre, aici fiind în maximă siguranţă. Evident, realitatea este cu totul şi cu totul alta. O recunosc chiar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Infecţiile nosocomiale sunt subraportate în România, deşi au importanţă majoră atât pentru sănătatea bolnavului tratat, cât şi pentru evitarea extinderii infecţiilor în spital, media lor fiind, în 2010, de 0,17% din totalul internaţilor, faţă de ţările din UE, unde media este de 5 - 7%. “Este o subraportare crasă a infecţiilor nosocomiale. Acestea sunt de importanţă majoră atât pentru starea de sănătate a bolnavului tratat, cât şi pentru evitarea “exportului” microorganismelor de spital”, a declarat consilierul personal al ministrului Sănătăţii, dr. Geza Molnar, cu ocazia lansării proiectului POSDRU “Formarea profesională în domeniul epidemiologiei şi promovarea noilor tehnologii pentru personalul din domeniul sănătăţii”. Potrivit consilierului, prevenirea şi combaterea infecţiilor nosocomiale (intraspitaliceşti) depind exclusiv de calitatea serviciilor medicale şi, deşi nu pot fi eradicate, pot fi evitate. “Infecţiile nosocomiale nu pot fi eradicate, dar pot fi evitate. Ca morbiditate şi mortalitate iatrogenă (element care desemnează o afecţiune determinată de rezultatul unui tratament cu efect nedorit sau de condiţiile de spitalizare), în România vorbim de subraportare iresponsabilă”, a subliniat consilierul ministrului Sănătăţii.

ÎN 2010, ÎN ROMÂNIA AU FOST RAPORTATE 8.370 DE INFECŢII NOSOCOMIALE, REPREZENTÂND 0,17% DIN TOTALUL CELOR INTERNAŢI, 4.980.000

“Este evident o subraportare dacă privim la media ţărilor UE. Astfel, în ţările din UE, media infecţiilor nosocomiale oscilează între 5 şi 7%. În zona infecţiilor urinare acestea ajung la 15% din totalul internaţilor, iar în secţia de anestezie terapie intensivă ajung la 20%”, a mai spus Geza Molnar.

SUBRAPORTĂRI EVIDENTE ŞI LA CONSTANŢA. Dacă sunt analizate datele statistice privind infecţiile nosocomiale raportate de către medici din cadrul spitalelor constănţene, este evident că avem de-a face cu subraportări. Aproape 40 de infecţii nosocomiale au fost descoperite, anul trecut, în unităţile sanitare cu paturi din judeţul nostru, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) fiind unitatea care a raportat cele mai multe asemenea infecţii intraspitaliceşti, fiind şi cea mai mare unitate sanitară din judeţ. Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, declara, nu de mult, că din cele 30 de cazuri de la SCJU, 12 au fost înregistrate în secţia de nou-născuţi, trei la obstetrică-ginecologie, două la pediatrie, iar 13 la alte secţii. De asemenea, doar două cazuri au fost înregistrate la Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud, tot două la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa şi câte un caz la spitalele Municipal Medgidia, de Pneumoftiziologie Palazu Mare şi Ftiziologie Agigea. “Printre bacteriile vinovate de apariţia infecţiilor intraspitaliceşti au fost enterobacterul, klebsiella, stafilococul auriu, Escherichia colli. Cele mai multe infecţii au fost produse de enterobacter, respectiv cinci cazuri”, anunţa reprezentantul MS în teritoriu. Dr. Dina anunţa o scădere chiar de patru ori a numărului infecţiilor nosocomiale, în 2010, comparativ cu 2009, la nivelul judeţului nostru. Directorul medical adjunct, dr. Mihaela Dinisov, recunoştea, similar consilierului MS, o subraportare a cazurilor, de frica… legislaţiei. În mod cât se poate de paradoxal, nici în primele luni ale acestui an reprezentanţii DSPJ nu au primit vreo raportare de infecţie din partea spitalelor din judeţ, potrivit directorului executiv al DSPJ Constanţa, dr. Constantin Dina. “Nimeni nu ne-a raportat nimic până acum. Este clar că avem de-a face cu o subraportare, de frica legislaţiei”, a declarat dr. Dina.

LA CONSTANŢA S-AU ANUNŢAT AMENZI. Reprezentantul MS în teritoriu a anunţat, pentru neraportarea infecţiilor în acest an, amenzi pentru managerii de spitale, directorii medicali, dar şi şefii de secţie, care pot ajunge până la 50 de milioane lei. Dacă în 2010 nu au fost aplicate amenzi, 2011 se anunţă un an “productiv” la acest capitol. “Când se raportează un caz, ei primesc un plan de măsuri de la Direcţia de Sănătate, plan pe care trebuie să-l urmeze pentru a nu mai avea probleme. Dacă-i prindem că nu raportează şi aflăm din alte surse, atunci începem să aplicăm amenzi”, anunţa, încă de la începutul anului, directorul executiv al DSPJ Constanţa.



12