Subvenții pentru locuințele încălzite electric

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanța

Subvenții pentru locuințele încălzite electric

Administrație 28 Octombrie 2014 / 00:00 995 accesări

Constănțenii care nu dețin bunuri, au venituri reduse și se încadrează atât în prevederile OUG 70/2011, cât și în criteriile Primăriei Constanța vor primi și în această iarnă sprijin din ambele părți. Dacă zilele trecute am prezentat tranșele de venit în care trebuie să se încadreze constănțenii care au locuințele încălzite în sistem centralizat (RADET), apoi ce condiții trebuie să îndeplinească cei care folosesc lemne de foc sau butelii GPL pentru a-și încălzi locuințele, astăzi revenim prezentând criteriile de îndeplinit de către cei pentru care energia electrică este utilizată la încălzire. Asta dacă se încadrează în normele impuse de stat și de municipalitate ori doar de Primărie, dacă dețin anumite bunuri care i-ar împiedica să primească ajutor de la stat, dar veniturile mici îi pun în situația de a cere ajutor. Reprezentanții Primăriei Constanța spun că sprijinul va fi acordat din ambele părți în funcție de veniturile medii nete lunare pe membru de familie sau totale ale persoanelor singure, astfel: cei care au venituri ce se încadrează între 0 și 155 de lei vor primi din partea Guvernului 240 de lei, iar din această iarnă vor primi și din partea municipalității 24 de lei pe lună. Persoanele care au venituri ce se încadrează între 155,1 și 210 lei vor primi de la Executiv 216 lei, iar de la Primărie 22 de lei, cei cu venituri între 210,1 și 260 de lei vor primi 192 lei de la Guvern și 19 lei/lună de la autoritatea locală, iar pe măsură ce cresc veniturile scad subvențiile acordate atât de stat, cât și de municipalitate. Ajutorul acordat de Guvern se oprește dacă veniturile nete pe membru de familie sau ale persoanelor singure depășesc 615 lei, însă Primăria va mai acorda sprijin, în cuantum de 53 de lei, și celor care înregistrează venituri în limita a 915 lei. De menționat este că în cazul celor care folosesc energia electrică pentru încălzirea locuințelor nu se acordă subvenții diferențiate pentru familii ori persoanele singure. La fel de important este și că persoanele despre care am vorbit până acum și care vor solicita ajutorul trebuie să fie titulare ale contractelor cu Enel Dobrogea, iar banii pentru subvenție vor merge direct către societatea de furnizare a energiei electrice.

AJUTOR DOAR DE LA MUNICIPALITATE Primăria va acorda subvenții la încălzire și persoanelor care nu se încadrează în prevederile OUG 70/2011, în sensul că dețin cotă parte dintr-o altă locuință pe lângă cea de domiciliu (dar nu două integral în Constanța) sau alte bunuri care le-ar putea împiedica să primească ajutor de la stat. În cazul acestor persoane nu este obligatoriu nici ca titularul de cerere să fie și titularul de contract Enel. În acest caz, persoanele care au venituri ce se încadrează între 0 și 155 de lei vor primi de la Primărie 132 de lei, cu 12 lei mai mult decât acorda anul trecut municipalitatea. Constănțenii ale căror câștiguri sunt între 155,1 și 210 lei vor primi 119 lei, de la 108 lei cât oferea anul trecut autoritatea locală. Evident că și în acest caz, pe măsură ce veniturile nete încasate pe membru de familie vor crește, va scădea subvenția pentru căldură. „Această categorie de persoane va ridica sumele ce îi revin de la casieria Primăriei“, a declarat directorul Direcției Organizare și Informatizare din cadrul Primăriei Constanța, Adriana Stamat.

REGULI ÎN „HENRI COANDĂ“ Mai există o categorie de persoane pentru care municipalitatea acordă ajutor la încălzire, și anume cei care locuiesc în campusul social „Henri Coandă“. „Locuitorii din „Henri Coandă“ sunt o categorie aparte, pentru că ei nu au contracte directe cu furnizorul de energie electrică, ci Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public și Privat (RAEDPP) este titularul de contract. În cazul acestor beneficiari se mențin tranșele de venit, însă diferă sumele ce sunt acordate“, a mai spus Stamat. Mai exact, cei care au venituri medii nete între 0 și 155 de lei vor primi din partea autorității locale 264 de lei, cu 24 de lei mai mult decât anul trecut. Persoanele care încasează lunar venituri între 155,1 și 210 lei vor primi 238 de lei, iar cei care au venituri între 210,1 și 260 de lei vor fi ajutați cu 211 lei de autoritatea locală. Cel mai mic ajutor oferit de municipalitate va fi de 53 de lei, celor care au venituri între 615,1 și 915 lei. „Acordarea sumelor de bani se va face prin compensare între Primărie și RAEDPP, dar nu mai mult decât contravaloarea energiei electrice pe luna respectivă. Mai exact, dacă valoarea facturii nu depășește, spre exemplu, 150 de lei, iar persoana respectivă poate primi de la Primărie 200 de lei, se va achita doar contravaloarea facturii. Nici în acest caz nu se acordă sumele de bani direct beneficiarilor, de la casierie“, a explicat Adriana Stamat.



12