Subvenția pentru chirie ne ajută pe noi sau umflă imobiliarele?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cum vrea Guvernul să fiscalizeze și zona asta gri

Subvenția pentru chirie ne ajută pe noi sau umflă imobiliarele?

Politică 15 Ianuarie 2017 / 16:12 1877 accesări

După prima casă, prima mașină, prima bicicletă și prima șosetă, pregătiți-vă pentru un nou program - prima chirie pentru cine își părăsește domiciliul și pleacă în lume să-și facă un rost. Proiectul de lege nu e gata, nu are o formă pe care să o putem dezbate, dar a fost anunțat cu zâmbetul pe buze de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, în mijlocul unei lungi enumerări care conținea alte ordonanțe "bune pentru popor", dar mai ales pentru Executiv. Scopul oficial al subvenției este ajutorarea celor care vor să muncească în deplasare. În realitate, Guvernul încearcă să fiscalizeze zona chiriilor, în timp ce se asigură de faptul că va fi încheiat la alb și contractul de muncă al navetistului, fără însă a garanta că "ajutorul" pentru chirie nu va fi înghițit din pix de samsarii imobiliari printr-o simplă scumpire a tarifelor percepute.

Weekend-ul nu a trecut chiar degeaba. Noul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu a lăsat să scape informații legate de un nou proiect de lege pregătit în laboratoarele Palatului Victoria care, la prima vedere, este menit să îi ajute pe cei mulți. Conform afirmațiilor ministrului, Guvernul va adopta, în prima ședință din săptămâna 16 - 22 ianuarie, o ordonanță prin care va institui un ajutor de chirie pentru persoanele care își schimbă locul de muncă în altă localitate decât cea în care au reședința. Dacă te-ai săturat de vorbe fără susținere, de promisiuni de genul ăsta care nu sunt însoțite de date concrete (despre cum va fi pus în aplicare proiectul, ce megadosare trebuie să întocmească beneficiarii pentru a primi așa-numitul ajutor, la ce valoare se ridică suma dată de stat, de când se aplică ajutorul, beneficiază de el și cei care au acceptat postul cu un an, doi, trei, înainte de intrarea în vigoare a eventualului act normativ), va trebui să te resemnezi și de data asta. Lia Vasilescu nu a dat niciun detaliu.

S-a mulțumit să treacă în revistă faptul că Guvernul a adoptat în ultimele ședințe mai multe acte normative care au beneficiari în mai toate păturile sociale. Salariile cu 20% mai mari pentru bugetari, eliminarea plății CASS pentru pensionari, transport CFR gratuit pentru studenți, anularea taxelor pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei. Bla, bla bla, blablabla...

Să revenim însă la subvenția pentru chirie. Motivele principale pentru care este propusă măsura sunt ușor de intuit. În crunta tradiție mioritică, niciunul dintre ele nu are vreo legătură cu grija aleșilor față de cei care i-au votat. Cel mai important argument este legat de fiscalizarea domeniului chiriilor, care, cel puțin la Constanța, este unul extrem de gri. E o încercare a statului de a scoate încă un bănuț. Un alt argument vizează mobilitatea forței de muncă. În loc să ai un sculer tapițer șomer dar la casa lui în Alexandria, spre exemplu, îl scoți din sânul familiei și îl muți cu acest "ajutor" la Buhuși, unde ai un post liber. Nu mai plătești ajutoare sociale pentru sculerul în speță, ci încasezi taxe pe munca lui. Angajatorul trebuie să îl angajeze la alb, pentru că altfel omul nu poate dovedi că are job în altă localitate decât cea de reședință, iar cel care îi închiriază spațiul pentru locuit trebuie să facă asta cu acte. Rezultatul?! Fiscul încasează din toate părțile. O situație win win la infinit pentru stat. Și... cam aici se oprește interesul Executivului.

În rest, se poate face o întreagă discuție despre efectele secundare ale acestei strategii prin care guvernanții încearcă să ne spună că mor de grija noastră. Nu avem încă un cuantum al ajutorului, dar putem să presupunem că, de exemplu, statul va oferi o sumă fixă drept ajutor. Să zicem... 150 de euro, cât este chiria minimă în Constanța, pentru o garsonieră de doi metri pătrați și-un sfert pentru wc. Cine garantează că, după ce se aprobă Legea, imobiliarele nu o să decreteze că chiria cea mai mică din Constanța a ajuns, peste noapte la... 300 de euro. Că oricum "boul" care muncește va plăti tot 150 de euro ca și până acum, doar că samsarul imobiliar poate acum să ia și de la stat o sumă frumușică. Amintiți-vă că, atunci când a apărut prima casă, greu mai găseai să cumperi un imobil locuibil mai ieftin de 60.000 de euro - limita maximă a valorii apartamentelor pentru care plătea statul subvenția. Poate că n-o să fie scumpirile chiar de 100%. Dar sigur o să vedem acum, că tot ne-a spus Olguța ce se pregătește, un plus de 50 - 60 de euro la chirii. Pe care îl vor suporta cu siguranță ceilalți chiriași, care pur și simplu nu au avut bani să își cumpere casă și muncesc de ani de zile, stând cu chirie în localitatea în care își au domiciliul.

Rămâne de văzut...



12