AJUTOR BINEVENIT Firmele mici şi mijlocii (IMM) care creează locuri de muncă vor beneficia, din iulie, de subvenţii la angajarea tinerilor, respectiv 900 lei pentru un absolvent de liceu şi 1.300 lei pentru unul de facultate, pentru 6 - 12 luni, a declarat ieri ministrul pentru IMM, Florin Jianu. „În prezent, lipsa de finanţare şi capacitatea redusă a IMM de capitalizare fac dificilă crearea de noi locuri de muncă. De aceea, din iulie, dăm drumul la această schemă. Desigur, firmele vor trebui să şi menţină locurile de muncă“, a punctat Jianu. El a mai spus că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, există „mai multe programe de finanţare şi susţinere a activităţii IMM, de cel mai mare succes bucurându-se schema de ajutor de minimis şi cea pentru tinerii debutanţi în business“: „În cadrul programului pentru debutanţi, din 2011 şi până acum s-au creat deja 13.000 de firme, cu 24.000 de angajaţi, rata de faliment fiind sub 1%, adică foarte mică. Programul a beneficiat de 5 milioane euro în fiecare an“. Jianu a comentat că, dacă ar fi iarăşi tânăr, ar alege să fie antreprenor, în detrimentul unei funcţii publice sau unei poziţii într-o bancă sau într-o multinaţională. „Mă consider un ministru antreprenor“, a spus el.
LEGI PRO-BUSINESS O altă veste bună pentru mediul de afaceri este că „actele normative cu incidenţă asupra firmelor mici şi mijlocii vor trebui să treacă un „test al IMM“, pentru a fi adoptate“, prevedere care se regăseşte în noua lege a IMM, a mai declarat Florin Jianu - „Avem 56 de instituţii publice şi private care vor face testul, printre care ASE, Academia Română şi Consiliul Naţional al IMM“. El a menţionat că noua lege a IMM impune şi principiul european „only once“ (o singură dată - n.r.), mai ales la accesarea fondurilor europene, prin care firmele vor putea să aducă o singură dată anumite certificate solicitate de diferite organisme de finanţare europeană: „De cealaltă parte, statul va putea să-şi ia singur situaţiile firmelor, din baza de date a ANAF. Totodată, IMM vor fi obligate să îndeplinească doar 50% din criteriile impuse la licitaţiile publice privind cifra de afaceri, numărul de angajaţi şi garanţiile“.
ZONA EURO, O ANCORĂ La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a spus ieri că adoptarea monedei euro, anunţată de Guvern pentru 1 ianuarie 2019, va fi benefică IMM, „întrucât va dispărea riscul valutar, iar costul finanţării se va diminua”: „Nu ştiu la ce curs euro/leu va intra România în zona euro, însă, pe termen scurt, riscul valutar se va diminua, iar pe termen mediu şi lung, va dispărea. În plus, aderarea la zona euro va fi o ancoră pentru ţară, după ieşirea din acordul cu Fondul Monetar Internaţional, respectiv o certitudine că statul nu va face excese bugetare şi că mediul de afaceri va rămâne stabil“.