“Subvenţiile ar trebui acordate pentru producţie”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Directorul APIA Constanţa:

“Subvenţiile ar trebui acordate pentru producţie”

Social 22 Octombrie 2010 / 00:00 618 accesări

Politica de subvenţionare a fermierilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, cu sume în funcţie de suprafaţa deţinută, este una care nu stimulează producţia şi menţine evaziunea fiscală în domeniul agricol, consideră directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Constanţa, Stere Pufleni. „Spre deosebire de celelalte ţări ale UE, fermierul român primeşte subvenţie pentru suprafaţa pe care o deţine, nu pentru producţie. În celelalte ţări europene, producţia este stimulată, iar evaziunea este la un nivel foarte scăzut, oamenii fiind interesaţi să aibă o recoltă mai mare şi s-o declare integral”, a declarat Pufleni. Pe de altă parte, directorul APIA Constanţa consideră că, fără subvenţiile din ultimii ani, agricultura, atât pe plan judeţean, dar şi naţional, ar fi fost într-un mare impas. „Lipsa de lichidităţi din domeniul agricol ar fi dus la apariţia unui blocaj, dar subvenţiile au contribuit la buna funcţionare a lui”, a precizat Pufleni. El a adăugat că, începând cu 2013, nivelul subvenţiilor şi criteriile lor de acordare se vor renegocia, fiind posibil ca noua Politică Agricolă Comună să aducă standardele din restul Europei şi în România.

• 100 DE MILIOANE DE EURO PE AN PENTRU JUDEŢUL CONSTANŢA • Stere Pufleni a mai declarat că, în afară de plăţile directe pentru suprafaţă, în valoare de 131 de euro pe hectar, din care se plăteşte deja fermierilor un avans începând cu 16 octombrie, prin APIA Constanţa se derulează mai multe programe de finanţare, care aduc anual aproximativ 100 de milioane de euro judeţului nostru. „Noi avem mai multe proiecte de finanţare, dintre acestea remarcându-se cel de reconversie a plantaţiilor viniviticole sau programul apicol. Prin primul au fost plantate, în ultimii ani, 3699 de hectare de viţă-de-vie, judeţul nostru fiind primul pe ţară în privinţa suprafeţei şi, implicit, fondurilor europene atrase, în valoare de 44 de milioane de euro”, a explicat Pufleni.

• FISCALIZAREA AGRICULTURII • Conform Directorului APIA Constanţa, fiscalizarea domeniului agricol este un proces ireversibil, care aduce România în rândul ţărilor civilizate. „Fiscalizarea este un lucru normal pentru o ţară care face parte din UE, un fenomen care se va generaliza. Fermierul român trebuie să realizeze că declararea ca PFA, de exemplu, are şi avantaje, cum ar fi, desigur, primirea subvenţiilor şi a unor sume importante de bani prin mai multe proiecte europene”, a spus Stere Pufleni.



12