Pâlnia specială instalată pentru a capta petrolul deversat în Golful Mexic a început să-şi facă efectul, a anunţat sâmbătă Garda de Coastă americană în timp ce preşedintele Obama a promis să mobilizeze toate resursele de care dispune administraţia sa. Circa 950.000 de litri de petrol au putut fi recuperaţi vineri datorită pâlniei plasate peste locul de unde se scurge combustibilul fosil, la o adâncime 1,5 kilometri de la suprafaţă. Pâlnia instalată joi conţine patru supape al căror rol este de a evita formarea de cristale ce se formează în interiorul dispozitivului, aşa cum s-a întâmplat în cazul primei tentative de limitare a deversărilor. Aceste supape, prin care scapă în continuare petrol, urmează să fie închise progresiv. Pâlnia de captare ar urma fără îndoială să permită reducerea scurgerii de petrol la mai puţin de 160.000 de litri pe zi faţă de două până la trei milioane până acum. Compania British Petroleum (BP) a anunţat duminică că aproximativ 10.000 de barili de petrol sunt recuperaţi zilnic. Scurgerea de petrol, provocată de explozia de la 20 aprilie a platformei Deepwater Horizon administrate de BP, urmată de scufundarea acesteia, şi care s-a soldat cu moartea a 11 persoane, a deversat până în prezent 76 de milioane de litri de petrol în ocean. Petrolul scurs s-a răspândit pe o rază de 200 de mile marine, (320 de kilometri), formând mii de pete mici.
Preşedintele Obama, care a efectuat vineri o nouă vizită în Louisiana pentru a constata pagubele produse de mareea neagră şi a-i reaminti obligaţiile pe care le are grupului BP. “Există informaţii potrivit cărora BP va plăti 10,5 miliarde, spun bine miliarde de dolari, dividende\", a afirmat Barack Obama, amintind companiei că “are obligaţii morale şi legale aici în Golful Mexic”. Preşedintele Obama va primi joi la Casa Albă familiile celor 11 persoane care au murit în accidentul produs pe platforma de exploatare a BP, a cărei scufundare, la 22 aprilie, a provocat mareea neagră.
După ce a afectat grav statul Louisiana, şi într-o măsură mai mică Alabama şi Mississippi, urme de petrol au fost reperate vineri şi pe plajele din nord-vestul Floridei, iar autorităţile încearcă să stabilească dacă acestea provin de la mareea neagră. O declarare a “catastrofei pentru pescuit” a fost deja aprobată în Florida. În acest stat, un refugiu al pelicanilor a fost atins de mareea neagră care a afectat 60 de păsări, între care 41 de pelicani. Guvernatorul Floridei, Charlie Crist, a cerut deja un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari BP pentru a face faţă catastrofei. Un grup de 50 de experţi americani şi canadieni a recomandat folosirea în continuare a substanţelor dispersante în lupta împotriva catastrofei, subliniind că aceste produse sunt mai puţin nocive decât petrolul.