Sucursala românească a festivalului de la Cannes

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sucursala românească a festivalului de la Cannes

Cultură 15 Octombrie 2010 / 00:00 442 accesări

Cinematograful Studio din capitală găzduieşte, începând de astăzi şi până pe 21 octombrie, o manifestare cinematografică de o factură aparte - „Les films de Cannes à Bucarest”. La iniţiativa regizorului Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasada Franţei, Institutul Francez de la Bucureşti, Centrul Naţional al Cinematografiei şi o serie de alte instituţii, vor fi prezentate în capitală câteva producţii recente de la ultima ediţie a festivalului, la gală urm’nd să fie proiectat, în această seară, de la ora 19.00, filmul încununat, în mai 2010, cu Palme d’Or - „Unchiul Boonmee, cel care îşi aminteşte de vieţile sale anterioare”. Vor mai putea fi văzute alte trei titluri, semnate de Gaspar Noe, Kornel Mundruczo şi Sergei Loznitsa şi, de asemenea, deţinătorul premiului de regie, filmul „Turneu”, care a suscitat vii discuţii pe Croazetă.

Programul cuprinde şi zece filme româneşti intrate de-a lungul anilor în selecţia de la Cannes: „Floarea reginei”, „La Moara cu noroc”, „Răscoala”, „Printre colinele verzi” (titlul românesc al ecranizării romanului „Animale bolnave”, de Nicolae Breban), „Pădurea spânzuraţilor”, „Balanţa”, „O vară de neuitat”, „Telegrame”, „E pericoloso sporgersi”, „O lacrimă de fată”.

Va fi prezent, la Bucureşti, Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului de la Cannes. Acesta va participa, pe 19 octombrie, la o întâlnire de lucru cu studenţii facultăţilor de cinematografie de la noi.

Cum manifestarea şi-a propus să fie continuată şi în anii următori, e de înţeles că filmele celor mai tineri cineaşti premiaţi în ultimul deceniu pe Coasta de Azur aşteaptă noile ediţii.

Ar fi fost de dorit, după cum au şi remarcat unii comentatori, ca în cadrul manifestării să i se fi găsit un loc, altminteri binemeritat şi justificat, şi prezentării (lansării) lucrării „Cannes-ul românilor” de Ioan Lazăr, o amplă şi solid documentată monografie a participării filmelor româneşti la Cannes, bogat ilustrată, conţinând comentarii la toate producţiile intrate în program, între anii 1946 - 2010.

Ar fi, de asemenea, de aşteptat ca „Festivalul Festivalului de la Cannes”, cum am putea considera o atare manifestare, să devină itinerant, aşa încât filmele respective să fie prezentate şi în alte oraşe din ţară.

Taguri articol


12