Sudanul primeşte 3 miliarde de dolari pentru înlăturarea preşedintelui Bashir

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sudanul primeşte 3 miliarde de dolari pentru înlăturarea preşedintelui Bashir

Externe 22 Aprilie 2019 / 17:02 2798 accesări
Omar al-Bashir

Omar al-Bashir

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat că au convenit să acorde Sudanului un ajutor de 3 miliarde de dolari, aruncând 'un colac de salvare' noilor lideri militari după protestele care au dus la înlăturarea preşedintelui Omar al-Bashir la 11 aprilie, transmite Reuters. Arabia Saudită şi EAU vor depune 500 milioane de dolari la Banca centrală sudaneză, iar restul ajutorului va consta în alimente, medicamente şi produse petroliere, au informat duminică cele două agenţii de presă oficiale. Ajutorul survine în contextul disputelor între Consiliul Militar de Tranziţie (TMC) şi grupuri de protestatari şi de opoziţie, care cer un guvern civil pentru o perioadă de tranziţie de doi ani.

Şeful TMB, Abdel Fattah al-Burhan, a confirmat pentru prima dată că Bashir şi o serie de alţi foşti oficiali se află în arest în închisoarea Kobar de înaltă securitate din capitală. Potrivit lui Burhan, autorităţile au găsit la locuinţa lui Bashir 7 milioane de euro şi 350.000 de dolari, ceva mai mult decât se anunţase iniţial.

Ajutorul furnizat de Arabia Saudită şi de EAU este primul anunţat pentru Sudan din partea unor state din Golf în ultimii ani. Scopul este 'să consolideze poziţia financiară (a Sudanului), să relaxeze presiunea asupra lirei sudaneze şi să crească stabilitatea ratei de schimb', a indicat Agenţia de Presă Saudită.

Cele două state din Golf au legături cu Burhan şi cu adjunctul acestuia, Mohamed Hamdan Dagalo, prin participarea acestora la coaliţia militară condusă de Riad în Yemen.

Sudanul se află într-o criză economică profundă care a provocat penurie de lichidităţi şi cozi lungi la brutării şi benzinării. Analiştii au pus criza pe seama proastei administrări a economiei, pe seama corupţiei şi a impactului sancţiunilor aplicate de SUA, dar şi a pierderilor de venituri suferite în urma secesiunii Sudanului de Sud în 2011. În octombrie 2017, SUA au ridicat o parte din sancţiunile comerciale şi economice impuse Sudanului, dar acesta a rămas pe lista statelor considerate de Washington ca sponsori ai terorismului. Burhan a anunţat că o comisie s-ar putea deplasa în SUA cel târziu săptămâna viitoare pentru a discuta despre scoaterea Sudanului de pe această listă. Washingtonul a declarat că Sudanul nu va fi scos de pe listă atât timp cât la Khartoum se vor afla la putere militari. Includerea pe lista sponsorilor terorismului face Sudanul neeligibil pentru asistenţă umanitară şi credite de la instituţiile internaţionale. SUA au fost de acord în noiembrie să poarte discuţii cu guvernul lui Bashir în ce priveşte eliminarea Sudanului de pe listă, însă nu s-a ajuns la nicio înţelegere până la răsturnarea acestuia de la putere.



12