Întreg litoralul românesc este plin ochi de turişti care mişună prin staţiuni, iar hotelierii nu mai pot face cazări pentru că toate locurile sunt ocupate. Preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a declarat că nu mai poate contoriza numărul turiştilor din Mamaia. „Nu mai avem control, suntem depăşiţi de situaţie, iar capacitatea noastră de cazare a fost mult întrecută. Turiştii dorm în maşini, pe plajă, pe unde apucă”, a declarat Bucovală. După succesul staţiunii Mamaia, a venit şi rândul staţiunilor din partea de sud a litoralului să aibă „momentul de glorie”. În total, patronatele din turism spun că peste 220.000 de turişti au fost în vacanţă, pe litoral, săptămâna care s-a încheiat. Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), august a început în forţă şi pentru micile staţiuni din partea de sud a litoralului. Potrivit preşedintelui FPTS, Dan-Matei Agathon, prezent, ieri, în Venus, pentru o discuţie cu asociaţiile din turism, gradul de ocupare din această zonă a fost de... 106%! „Hotelierii au intrat în panică pentru că nu mai au locuri. Mai aduc paturi pliante în camere, sună la prieteni şi cer ajutor, dar nici ei nu mai au locuri libere. Pentru prima oară în ultimii zece ani, turismul din sudul litoralului merge extraordinar”, a declarat Agathon. Preşedintele FPTS, însoţit de vicepreşedintele Federaţiei, Silviu Cenuşă, a discutat, ieri, cu reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor în Staţiunea Turistică Venus-Mangalia (AISTVM) despre necesitatea relansării turismului din această zonă, mai ales că, acum, s-a demonstrat potenţialul ei. „Sudul nu mai trebuie să fie zonă uitată sau neglijată, pentru că potenţialul ei este imens. Sudul litoralului se adresează clienţilor de condiţie financiară normală, care fac economii timp de un an pentru a-şi permite un sejur la mare. Aceşti clienţi merită servicii de calitate”, a susţinut Agathon. Din datele oferite de AISTVM, sudul litoralului acoperă 50% din cazarea de pe tot litoralul. Totuşi, susţin membrii Asociaţiei, în ultimii zece ani, din cauza lipsei investiţiilor, zona de sud s-a degradat. FPTS va pregăti, în perioada următoare, împreună cu AISTVM, un program de măsuri dedicate sudului litoralului, program care va fi prezentat public şi susţinut în faţa autorităţilor locale în scopul revitalizării zonei turistice.
PLANUL URBANISTIC, DE MAXIMĂ IMPORTANŢĂ Potrivit vicepreşedintelui FPTS, Silviu Cenuşă, fiecare staţiune din sud trebuie să beneficieze de un PUZ propriu şi clar, care să lămurească în ce fel va arăta staţiunea respectivă şi care sunt direcţiile de dezvoltare. În plus, el a susţinut necesitatea ca micile hoteluri din zona de sud să se constituie în lanţuri hoteliere şi să înfiinţeze consilii de administraţie. „Consiliile trebuie să fie formate din hotelieri, proprietari de restaurante, terase, tour-operatori, administraţie locală - de la Poliţie până la primar. În sud, vrem să ne implicăm şi, dacă se poate, să dezvoltăm ofertele all-inclusive”, a spus Cenuşă. În plus, Federaţia susţine că trebuie să existe un cadru legislativ care să interzică demolarea ori construirea hotelurilor în timpul sezonului estival, iar cei care îşi lasă construcţiile în paragină să fie aspru sancţionaţi. Aceste clădiri ar trebui acoperite pentru ca turiştii să nu fie deranjaţi de priveliştea degradantă şi igienizate periodic, să nu se transforme în adevărate gropi de gunoi.
7,12 MILIOANE DE TURIŞTI, HAI-HUI PRIN ROMÂNIA Şi la nivel naţional, turismul românesc a cunoscut cea mai mare creştere din 2008 şi până acum. „Anul 2012 poate deveni o premieră la capitolul creşteri în turism, existând premise ca maximul înregistrat în 2008 să fie depăşit. Statisticile arată că începem să înregistrăm creşteri reale în turism, după ce ultimii ani au fost marcaţi de recuperarea scăderilor înregistrate imediat după debutul crizei economice mondiale. România se află, practic, într-un punct de cotitură în acest domeniu şi este foarte important să intensificăm colaborarea cu mediul de afaceri din turism, pentru a putea concretiza această oportunitate”, a precizat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Cristian Bărhălescu. Potrivit lui, în 2008, România a înregistrat un maxim de 7,12 milioane de turişti, dar, în perioada 2009-2011, numărul total de turişti care au vizitat România s-a situat constant sub acest nivel. „Un bun exemplu în favoarea acestei afirmaţii (potrivit căreia, anul acesta, turismul poate depăşi nivelul înregistrat în 2008 - n.r.) sunt chiar cifrele comunicate de patronate cu privire la gradul de ocupare de 100% a unităţilor de cazare de pe litoral, din ultimul sfârşit de săptămână”, a mai spus oficialul MDRT.