Nu de puţine ori, orgoliul celor care s-au aflat la guvernare, în ultimii opt ani, a făcut victime în rândul populaţiei. Dornici să-şi lovească cu orice preţ adversarii politici, şi să-i facă pe primarii Opoziţiei să pice prost în faţa comunităţilor care i-au ales, guvernanţii portocalii au stopat nenumărate proiecte care, dacă ar fi fost realizate, ar fi îmbunătăţit semnificativ nivelul de trai al populaţiei. Unul din aceste proiecte este şi cel privind montarea reţelei de gaze în oraşul constănţean Negru Vodă. Început în 2009, proiectul a stagnat după ce, în urmă cu doi ani, guvernul pedelist a tăiat din banii destinaţi primăriilor. Din fericire, căderea Guvernului PDL a însemnat, printre altele, şi reluarea mai multor proiecte pe care portocaliii le îngropaseră fără drept de apel. Aşa se face că, în prezent, Negru Vodă beneficiază de gaze naturale. Ieri, în prezenţa localnicilor, precum şi a primarului oraşului, Ion Nicolin, şi a candidatului USL la Colegiul 4 Camera Deputaţilor, Radu Babuş, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, şi senatorul USL Nicolae Moga, candidat la Colegiul 2 Senat, au aprins o torţă alimentată cu gaz, pentru a marca racordarea oraşului la gaze. „A fost greu, a trebuit să negociem cu vecinii bulgari, pentru a ne permite să ne racordăm la conducta lor. În plus, fosta Putere ne-a fost potrivnică şi a fost nevoie de eforturi politice foarte mari pentru a ajunge aici. Dar a meritat, pentru că, din magistrala de la Negru Vodă, vom putea să racordăm întregul judeţ la gaze, prin intermediul unui nou proiect”, a declarat senatorul Moga.
COSTURI MAI MICI LA ÎNCĂLZIRE La rândul său, Ion Nicolin a declarat că este cel mai important proiect realizat la nivelul localităţii. Potrivit edilului, primele care vor beneficia de noua formă de combustibil vor fi instituţiile publice şi unităţile de învăţământ. „Vom face tot posibilul pentru a încălzi cu gaze instituţiile publice, dar şi grădiniţa, biserica, ceea ce va reduce costurile bugetului local cu achiziţia de combustibil (lemne, cărbuni etc.). Este una din cele mai importante realizări ale noastre. Este păcat că a durat atât de mult pentru a ne putea bucura de această investiţie”, a declarat Nicolin. La rândul său, preşedintele CJC a declarat că reţeaua de gaze înseamnă atragerea de investitori şi crearea de noi locuri de muncă pentru locuitori. De asemenea, reţeaua de gaze va duce la costuri mai mici pentru încălzire. „Stau la casă (trei dormitoare, o bucătărie, baie şi hol) şi încălzirea o fac prin intermediul unei centrale. Pentru cele trei luni de iarnă, am plătit 3.300 de lei pentru cox şi alţi 1.500 lei pentru lemne. Şi asta în condiţiile în care centrala nu funcţionează şi pe timpul nopţii, iar dimineaţa, când ne trezim, în casă este rece. Dacă ne racordăm la reţeaua de gaze, costurile cu încălzirea s-ar înjumătăţi, iar în casă am avea o temperatură constantă, pentru că centrala ar putea funcţiona şi pe timpul nopţii”, a declarat Mihaela Stanciu, din Negru Vodă.
Pe lângă faptul că facturile localnicilor şi ale Primăriei vor scădea simţitor, unul dintre cele mai importante aspecte ale realizării acestui proiect este că, odată cu Negru Vodă, se va face racordarea întregului sud al litoralului la gaze. Gazoductul va începe pe teritoriul românesc la Negru Vodă şi va face joncţiunea cu oraşul Constanţa, în zona localităţii Costineşti. Primul pas: Lazu şi Agigea. „SC Congaz a primit undă verde de la Bucureşti pentru procedurile de subtraversare, un proiect ce va costa aprox. 500 mii de lei. Nu este posibil ca în Lazu şi în Agigea să nu existe gaze, având în vedere că se află la doi paşi de Constanţa. Este jenant, însă până acum nu a existat voinţă politică. Acum a fost modificată şi legislaţia şi, din primăvară, vor începe lucrările. Vrem ca proiectele de extindere a reţelei de gaz să se deruleze în ritm alert, iar cele două conducte (una venind de la Negru Vodă şi cealaltă de la Lazu) să se unească undeva în dreptul localităţii Costineşti”, declara preşedintele CJC la inaugurarea reţelei de la Lazu - Agigea.