Sudul litoralului, în paragină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
40% din locurile de cazare, abandonate

Sudul litoralului, în paragină

Eveniment 20 Martie 2013 / 00:00 1327 accesări

Imediat după evenimentele din 1989, mulţi investitori români s-au orientat spre hotelurile care erau ale statului român şi care au fost privatizate (aşa cum se întâmplă în orice stat cu o economie sănătoasă). Din păcate, fie pentru că industria turistică a fost mai dură decât s-ar fi aşteptat, fie pentru că, oricum, noii proprietari nu aveau de gând să investească serios în noile achiziţii, multe din hoteluri au fost închise şi abandonate de proprietari. Aşa se face că, în prezent, în staţiunile din sudul litoralului românesc (de la Olimp până la Vama Veche), din totalul de 50.000 - 60.000 de locuri de cazare, 15.000 - 20.000 nu pot fi folosite, potrivit declaraţiilor primarului Mangaliei, Cristian Radu. Situaţia a fost prezentată şi ministrului delegat pentru IMM-uri şi Turism, Maria Grapini, care a efectuat, ieri, o scurtă vizită în staţiunile respective, pentru a verifica stadiul lucrărilor de pregătire pentru deschiderea noului sezon estival. „Nu sunt mulţumită de modul în care arată unităţile de cazare din staţiunile vizitate. Peste jumătate din hotelurile văzute în această scurtă vizită sunt lăsate în paragină. La întoarcerea la Bucureşti voi prezenta Guvernului un memoriu despre situaţia de aici, pentru a realiza o lege prin care să-l obligăm pe proprietar să întreţină obiectivul pe care-l deţine”, a declarat ministrul Grapini.

DREPTUL LA PROPRIETATE VINE CU RĂSPUNDERI Demnitarul a precizat că trebuie găsit un echilibru în legislaţia românească în aşa fel încât statul să apere dreptul la proprietate dar, în acelaşi timp, să-l oblige pe proprietar să respecte cerinţele planurilor urbanistice zonale (recondiţionarea faţadei imobilului deţinut, asigurarea curăţeniei domeniului aflat în proprietate etc.). „Dreptul de proprietate atrage şi nişte răspunderi. În toate statele civilizate eşti obligat să întreţii obiectivul pe care îl ai, dar, aici, acest lucru nu se întâmplă”, a spus demnitarul.

„MAMAIA ESTE O STAŢIUNE REZOLVATĂ, SĂ ZICEM AŞA. NU PUTEM SĂ SPUNEM CĂ E ACEEAŞI PROBLEMĂ CA ŞI AICI, ŞI CRED CĂ PRIMARUL RADU MAZĂRE, AVÂND ŞI VECHIME FOARTE MARE CA EDIL, ŞTIE CE ARE DE FĂCUT”, A SPUS GRAPINI, ATUNCI CÂND A FOST ÎNTREBATĂ DACĂ VA VIZITA ŞI STAŢIUNEA VEDETĂ A LITORALULUI

Ministrul delegat a adăugat că, pentru viitorul apropiat, a discutat cu reprezentanţii Ministerului Mediului, pentru includerea în buget a sumelor necesare refacerii digurilor, pentru a împiedica inundarea plajelor. „În acest moment, simpla promovare a destinaţiilor turistice nu ne ajută, dimpotrivă, ne face rău. Dacă faci reclamă unei destinaţii, trebuie să ai şi produsul în spate. În caz contrar, turistul va veni aici, va vedea felul în care arată staţiunea, şi va fi nemulţumit, pentru că a fost minţit: am făcut mai mult rău pentru că o imagine proastă se şterge mai greu decât o promovare mai temperată”, a declarat ministrul. Primarul Mangaliei a spus, la rândul său, că autoritatea locală va face tot posibilul ca, la 1 Mai, turiştii să fie întâmpinaţi de staţiuni curate, cu faţadele clădirilor abandonate acoperite. În cazul în care hotelierii nu vor curăţa spaţiul din jurul unităţii de cazare deţinută, de acest lucru se va ocupa primăria, iar factura va fi trimisă către respectivii proprietari. „Mai mult, cei care continuă să afecteze imaginea staţiunilor din sudul litoralului vor fi trecuţi pe lista neagră a Primăriei, ceea ce înseamnă că nu sunt parteneri pe care să te poţi baza. Trecerea pe această listă îi va afecta dacă vin cu diferite solicitări la noi, pentru că va fi nevoie de mult mai multe garanţii în cazul lor”, a spus primarul Cristian Radu.



12