După un Crăciun călduros, pe ultima sută de metri până în 2015, iarna și-a intrat în drepturi peste mai bine de jumătate de țară, meteorologii emițând cod galben în 34 de județe, printre acestea aflându-se și Constanța. Aici, autoritățile județene au fost pregătite și au acționat la timp, reușind să ofere condiții decente traficului rutier. Conducerea RAJDP Constanța a precizat, însă, că șoferii trebuie să țină cont de faptul că pe drumuri se merge cu viteză scăzută și să circule cu prudență.
MAI, ÎN ALERTĂ
În ciuda faptului că nu au fost înregistrate incidente majore și că nu au fost închise drumuri, Ministerul Afacerilor Interne a luat deja măsuri de precauție, pentru zilele ce vor urma. Prefectul interimar al Constanței, Levent Mustafa Accoium, a convocat Comandamentul Național pentru Situații Speciale de Urgență, unde i-a chemat pe reprezentanții Poliției, Pompierilor, Armatei, Jandarmeriei, Direcției de Sănătate Publică și Companiilor Naționale de Drumuri, pentru a pune la punct strategiile de acțiune în situații de urgență și pentru a le aduce la cunoștință indicațiile vicepremierului Gabriel Oprea. Ministrul le-a recomandat cetățenilor ca în această perioadă să nu părăsească localitățile, decât dacă este strict necesar, și a solicitat Poliției Române să fie prezentă în trafic şi să ajute la fluidizarea circulaţiei, iar în cazul în care pe anumite segmente de drumuri nu se mai poate circula în siguranţă, acestea să fie închise fără niciun fel de reţinere, dar cu condiţia informării şoferilor. De asemenea, Oprea le-a cerut primarilor să asigure spații de cazare atât pentru cei rămași blocați pe drumuri, cât și pentru oamenii străzii.
ÎN ATENȚIA CONSTĂNȚENILOR
În Constanța, reprezentanții autorităților au declarat că echipele de intervenție sunt pregătite să plece spre cei neajutorați. De ce atâta agitație? Codul galben de viscol a început ieri la 20.00 și va dura până în această seară, la 23.00. Mai multe detalii ne oferă meteorologul Mariana Frățilă: „Mâine (astăzi - n.r.), vor fi precipitații însemnate cu fluctuații de temperatură mari, astfel încât există șanse ridicate să se formeze gheață pe drumuri. Temperaturile vor scădea cu 10 grade Celsius, iar vântul va fi extrem de puternic și în combinație cu ninsoarea va reduce semnificativ vizibilitatea". În acest context, directorul DRDP, Marin Dima, a declarat că, la nivel județean, s-a acţionat cu 83 autoutilaje şi au fost răspândite 1.412 tone de material antiderapant, 10 tone de clorură şi 250 tone de sare. În municipiul Constanţa au acţionat 24 autoutilaje, care au răspândit 249 tone de material antiderapant. „Ne-am ocupat de drumuri, așa că nu există motive de îngrijorare. Din nefericire, însă, nu știm ce ne rezervă vremea în următoarele zile. Cu viscolul nu este de joacă, deci rugămintea mea pentru cetățeni este ca, în cazul în care drumurile sunt acoperite de zăpadă, mașinile să nu meargă în urma utilajelor de deszăpezire. Trebuie lăsat spațiu de manevră”, a declarat Dima. În plus, comisarul-şef Adrian Rapotan, prim-adjunct al IPJ Constanţa, a venit cu o serie de sfaturi utile șoferilor: „Oamenii sunt rugați să nu plece din localitate decât dacă există urgențe și, în cazul în care se avântă să plece la drum, să asculte sfaturile agenților Poliției Rutiere, care vor fi pe șoselele principale. Autoturismele cu care se vor deplasa cetățenii trebuie echipate cu cauciucuri de iarnă și cu lanțuri antiderapante și, foarte important, șoferii trebuie să plece la drum cu o cantitate mai mare de combustibil, pentru a nu rămâne pradă frigului, în cazul în care condițiile meteorologice îngreunează traficul“.
„Pe drumurile județene se circulă în condiții de iarnă. Încă de sâmbătă au fost trimise în întregul județ mașini cu lamă, pentru deszăpezirea șoselelor. Nu au fost întâmpinate probleme. Ieri, la 4.00 dimineața, 36 de mașini și utilaje cu lamă se aflau pe drumurile județene și, de asemenea, au fost mobilizați 100 de drumari și au fost împrăștiate aproximativ 300 tone de material antiderapant pe întreaga rețea de drumuri județene, inclusiv în zonele predispuse la formarea gheții sau a poleiului. Carosabilul este acoperit parțial cu zăpadă bătătorită, putând apărea și porțiuni acoperite cu polei sau gheață. Dacă sunt întâmpinate probleme, șoferii pot suna la telefonul dispeceratului central, la nr. 0735.008.802”, a declarat directorul RAJDP Constanța, Adrian Gâmbuțeanu.
AMBULANȚELE, PREGĂTITE
În cadrul ședinței de la Prefectura Constanța, reprezentanții Serviciului de Ambulanță au afirmat că toate mașinile de ambulanță au fost pregătite cu aparatură modernă și că au fost echipate corespunzător cu anvelope de iarnă. Mai mult, conducerea Serviciului a precizat că printre acestea există și autovehicule cu tracțiune integrală, care vor fi trimise în zonele defavorizate. De asemenea, dr. Suzan Ibram, şeful Compartimentului de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Constanţa, a declarat că au fost luați în calcul atât cei cu probleme grave de sănătate, ce necesită dializă, cât și femeile gravide din județ, făcând apel la acestea să se interneze în spital, pentru a preveni situațiile critice. „În județul Constanța avem 142 de gravide, în ultimul trimestru de sarcină, catagrafiate de medicii de familie, din care doar cinci au acceptat să se interneze în spital, iar 334 de persoane necesită hemodializă. În perioada aceasta, 13 farmacii din județ vor avea program non-stop, din care nouă vor fi în Constanța, patru în Medgidia, două în Mangalia și una în Năvodari”, a declarat Ibram.