ÎN CĂUTAREA SOCIETĂŢII PERFECTE Un film apreciat de critici în ultimii ani se intitula „Nu există ţară pentru bătrâni”. Concluzia este împărtăşită de mulţi, convinşi că austeritatea impusă de criză şi de lunga listă de privaţiuni pe care, nevoiţi sau de bunăvoie, o acceptă se lungeşte odată cu vârsta. Ei bine, în acest context, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi Dezvoltare a identificat ţara perfectă pentru bătrâni: Suedia. La polul opus este Afganistanul şi, prin comparaţie, situaţia din România devine pe loc... acceptabilă.
Statistica mondială nu lasă însă loc pentru vise. Până în 2050, numărul bătrânilor va întrece pentru prima dată numărul copiilor sub 15 ani, cea mai mare rată fiind înregistrată în ţările cel mai dezvoltate. Se estimează că atunci vor trăi două miliarde de bătrâni trecuţi de 60 de ani, ceea ce pune presiune pe sistemele sanitare şi de pensii. Cercetătorii s-au folosit de 13 indicatori pentru a diferenţia ţările în funcţie de venit, rata de ocupare a forţei de muncă, condiţiile oferite de sistemul sanitar şi de învăţământ şi politicile de dezvoltare durabilă şi mediu. Nu a fost însă luată în considerare averea personală a persoanelor trecute de 60 de ani, ci numai condiţiile de bază ale societăţii în care trăiesc.
CONDIŢII SPECIALE PENTRU VÂRSTA A TREIA Acesta este primul studiu atât de extins efectuat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi Dezvoltare, care atrage în primul rând atenţia că multe dintre ţările care se vor confrunta cu îmbătrânirea populaţiei nu dispun de infrastructura de care este nevoie pentru a veni în sprijinul vârstnicilor. Pe primele 20 de locuri în studiul cu 98 de poziţii se află ţări din Europa de Vest şi America de Nord, alături de Japonia, Australia şi, în mod surprinzător, Chile. Totodată, ţări ca Sri Lanka, Bolivia, Mauritius şi Nepal s-au clasat în faţa mai multor ţări dezvoltate pentru că acestea oferă rente viagere şi sprijin populaţiei doar prin cotizări la sisteme de pensii şi asigurări private. De exemplu, din 1995, Nepalul a introdus o pensie minimă pentru toată populaţia trecută de 70 de ani care nu are niciun venit. Chile şi Costa Rica au introdus, la rândul lor, pachete minimale de îngrijire medicală şi socială pentru toţi bătrânii, indiferent dacă au venituri sau nu. Rusia s-a clasat abia pe locul 78, înaintea ei fiind chiar şi India, pe locul 73, sau Turcia, pe 70. Ţări din eşalonul economiilor emergente, ca Brazilia şi China, au fost lăudate pentru eforturile susţinute pentru limitarea sărăciei şi accesul lărgit la serviciile sociale de bază. Brazilia s-a clasat pe locul 31, iar China - pe locul 35.
Două treimi din populaţia mondială se află în ţările sărace sau în curs de dezvoltare. Ţările care se vor confrunta cu cea mai mare rată de îmbătrânire sunt Iordania, Laos, Mongolia, Nicaragua şi Vietnam, unde numărul bătrânilor se va tripla până în 2050. Femeile rămân în continuare mai longevive decât bărbaţii. În 2012, la 84 de bărbaţi trecuţi de 60 de ani erau 100 de femei, tendinţă care se va accentua.