Suită de evenimente expoziţionale pentru iubitorii artei populare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Suită de evenimente expoziţionale pentru iubitorii artei populare

Cultură 28 Iulie 2008 / 00:00 643 accesări

Muzeul de Artă Populară pregăteşte, pentru această perioadă, o serie de evenimente speciale care vor captiva, cu siguranţă, publicul estival, dar şi pe constănţenii iubitori de artă tradiţională românească. Una dintre cele mai mari manifestări găzduite, anul acesta, de muzeul constănţean, va avea loc pe data de 14 august, fiind realizată în colaborare cu SC “Dobrogea”, cu sprijinul Înalt Prea Sfinţiei Sale Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Potrivit directorului Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, este vorba despre un eveniment deosebit, intitulat „Sfinţirea pîinii”, care se va desfăşura pe fondul unei expoziţii inedite, în fapt, o călătorie simbolică în lumea satului românesc prin care se urmăreşte „drumul pîinii” de la bobul de grîu, pînă la produsul finit. La Muzeul de Artă Populară, un sobor de preoţi, condus de IPS Teodosie, va efectua ceremonialul de sfinţire a pîinii, obicei străvechi în tradiţia populară, specific satelor româneşti, atunci cînd avea loc recoltarea grîului.

De asemenea, la Muzeul de Artă Populară se va vernisa, pe 18 august, o altă expoziţie interesantă, organizată sub titulatura „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. În cadrul acestei manifestări expoziţionale vor fi prezentate toate meşteşugurile artistice tradiţionale, de la olărit şi prelucrarea artistică a lemnului, metalului, pînă la ţesut şi pictat.

În perioada 21 - 26 august, piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia va redeveni locul de întîlnire a numeroşi meşteri populari din toată ţara, care vor veni la malul mării cu minunatele lor produse tradiţionale. Anul acesta, manifestarea organizată de Muzeul de Artă Populară din Constanţa a ajuns la cea de-a X-a ediţie. În zona Cazinoului din Mamaia vor fi prezente 200 de familii de meşteri populari din toate zonele etnografice ale ţării. Îmbrăcaţi în straie tradiţionale, aceştia vor face demonstraţii meşteşugăreşti pentru aproape toate genurile creaţiei populare tradiţionale: olărit, prelucrarea artistică a lemnului şi metalului, făurirea instrumentelor populare, a măştilor tradiţionale, pictura icoanelor pe lemn şi sticlă, ţesutul şi cusutul, crearea de podoabe populare, încondeierea ouălor, împletirea papurei. Alături de olarii care vor reprezenta centre de ceramică precum: Horezu, Vlădeşti (Vîlcea), Marginea (Suceava), Baia-Mare (Maramureş), Corund (Harghita), se vor afla şi meşteri renumiţi în prelucrarea artistică a lemnului din Maramureş, Vrancea, Suceava, Neamţ, Dîmboviţa. De asemenea, la eveniment sînt aşteptaţi meşteri din Bucovina care încondeiază ouă, pictori de mobilier ţărănesc din zona Braşovului, Sibiului, iconari din Transilvania, creatori de costum popular şi ţesături din toate zonele folclorice. Organizarea unui astfel de eveniment la malul mării are ca scop promovarea artei populare autentice în rîndul vizitatorilor români, dar şi străini, aceştia avînd prilejul de a admira şi achiziţiona din minunatele şi valoroasele obiecte tradiţionale româneşti.



12