Suită de manifestări culturale dedicate Zilei Dobrogei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Istorie şi Biblioteca Judeţeană

Suită de manifestări culturale dedicate Zilei Dobrogei

Cultură 13 Noiembrie 2013 / 00:00 798 accesări

Data de 14 noiembrie 1878 reprezintă unul dintre momentele deosebit de importante din istoria naţională, fără de care cu greu s-ar putea imagina evoluţia modernă şi contemporană a României. La această dată, la Brăila, au avut loc festivităţile care au premers intrarea autorităţilor civile şi militare româneşti în Dobrogea, fiind citite două documente fundamentale pentru soarta României de la Mare, semnate de către domnitorul Carol I: „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“, prin care se arăta că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, de astăzi face parte din România“.

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) va celebra 135 de ani de la revenirea Dobrogei în graniţele statului român, în urma prevederilor Tratatului de la Berlin, timp de două zile, printr-o suită de manifestări culturale de înaltă ţinută. Startul manifestărilor aniversare se va da mâine, de la ora 11.30, în aula „Adrian Rădulescu” a MINAC, cu un discurs omagial susţinut de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu. Cuvântul de întâmpinare va fi rostit de directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.

Programul manifestărilor culturale va cuprinde şi un moment artistic, dar şi un eveniment editorial, ambele fiind incluse în proiectul „Interferenţe culturale dobrogene româno-turce”. Proiectul este realizat de MINAC, în parteneriat cu Institutul de Turcologie şi Studii Central Asiatice din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Dansuri tradiţionale româneşti şi turceşti, susţinute de ansamblurile folclorice „Dobrogeanca” al Centrului Cultural „Ovidiu” şi „Fidanlar” al Uniunii Democrate Turce din România (UDTR), vor anima atmosfera de sărbătoare. În programul artistic este inclus şi un moment cu muzică turcească clasică, oferit de Gafar Alev.

„MOŞTENIREA CULTURALĂ TURCĂ ÎN DOBROGEA” Închiderea proiectului se va realiza prin lansarea volumului „Moştenirea culturală turcă în Dobrogea”, în paginile căruia se regăsesc lucrările ştiinţifice susţinute în cadrul simpozionului internaţional cu acelaşi nume, care s-a desfăşurat în cadrul proiectului, în luna septembrie. Lucrarea va fi prezentată de prof. univ. dr. Tahsin Gemil.

AMINTIRI DE LA... ADA-KALEH Acţiunile vor continua cu lansarea volumului „Ada-Kaleh, insula amintirilor”, de Carmen Bulzan. Cartea va fi prezentată de: deputaţii Ibram Iusein şi Varol Amet, prof. Serin Turkoglu din partea UDTR, muzeograful MINAC, dr. Lavinia Gheorghe, şi „insularul” Vildan Iordache.

SIMPOZION ŞTIINŢIFIC ŞI PROIECŢII DE FILM Vineri, de la ora 11.00, elevii constănţeni sunt aşteptaţi la MINAC pentru a participa la simpozionul ştiinţific dedicat sărbătoririi a 135 de ani de la revenirea Dobrogei la Ţară. În programul zilei sunt incluse şi lansarea numărului omagial al revistei „InterArtes. Personalităţi dobrogene”, în cadrul proiectului „Interdisciplinaritate: literatura şi alte arte, dar şi un moment artistic susţinut de elevi de la şcolile constănţene.

Pe parcursul celor două zile de manifestări, în sala „Vasile Canarache” a MINAC vor rula proiecţii cinematografice istorice, puse la dispoziţie de Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa.

Evenimente dedicate Zilei Dobrogei se vor organiza mâine, de la ora 13.00, şi la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”, unde Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa şi Asociaţia „Dobrogea - istorie şi civilizaţie” va prezenta proiectul „Un polonic de reţete tradiţionale. Gastroetnica, gastronomie tradiţională în comunităţile multietnice din Dobrogea”. Proiectul, care se înscrie pe linia protejării şi promovării patrimoniului cultural imaterial, este realizat de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), sub coordonarea directorului Direcţiei de Programe, Proiecte și Metodologii din cadrul INP, dr. Daniela Mihai, fiind finanţat de AFCN.



12