“Sulfina Barbu a pus bomboana pe coliva staţiunii Mamaia”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După ce a desfiinţat actualul sezon estival cu politicile abracadabrante aplicate pe plaje, ministreasa Mediului mai dă un şut în plexul turismului culcat la pămînt. Guvernanţii au anunţat ieri că staţiunea Mamaia nu va mai fi exonerată de prevederile Legii 597/2001, care stipulează că în zonele costiere nu se poate construi la mai puţin de 300 de metri de malul mării. În traducere directă, avînd în vedere faptul că fîşia de pămînt dintre lacul Sutghiol şi Marea Neagră pe care a fost construită Mamaia nu depăşeşte 300 de metri, guvernanţii interzic cu desăvîrşire dezvoltarea staţiunii. Viceprimarul Constanţei, Nicolae Nemirschi, a declarat ieri că prin prisma noii piedici puse de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, turismului din staţiunea constănţeană, Mamaia devine o staţiune închisă.

“Sulfina Barbu a pus bomboana pe coliva staţiunii Mamaia”

Eveniment 12 Iulie 2006 / 00:00 2329 accesări

Viceprimarul municipiului Constanţa, Nicolae Nemirschi, a criticat dur ieri noua chichiţă găsită de ministreasa Mediului în campania deschisă împotriva turismului de pe litoral. Sulfina Barbu a preferat, de data aceasta, să rămînă în rîndul doi şi să-l lase pe ministrul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Radu Berceanu, să anunţe noua găselniţă. Berceanu a recunoscut ieri că sezonul estival este compromis şi a anunţat că intenţionează să iniţieze o serie de măsuri pentru ”îmbunătăţirea” turismului pe litoral. Actele normative pregătite de minister includ un proiect de hotărîre de guvern pentru reglementarea activităţii de salvamar, care se lasă aşteptat din luna februarie, şi un proiect de hotărîre de guvern prin care se doreşte anularea art. 4 din Legea 597/2001, prin care staţiunea Mamaia este inclusă pe lista zonelor care sînt exceptate de la prevederile privind interdicţia construirii de obiective în zonele costiere. "Sezonul turistic de anul acesta este în bună măsură compromis, nu se mai poate face nimic pentru a-l salva, dar contează ce se poate face ca situaţia să nu se repete," a declarat ieri Berceanu.

În replică, viceprimarul Nicolae Nemirschi a atras atenţia guvernanţilor asupra faptului că la momentul adoptării articolului 4 al Legii 597/2001, staţiunea Mamaia a fost considerată ca zonă care face excepţie de la interdicţiile impuse prin lege tocmai pentru că, fiind construită pe o fîşie de pămînt între lacul Siutghiol şi Marea Neagră, este o staţiune atipică, iar pentru agenţii economici ar fi fost altfel imposibil să construiască în condiţiile Legii 597. Actul normativ prevede interzicerea construirii de imobile la o distanţă mai mică de 300 m de la luciul apei, iar fîşia de pămînt pe care a fost construită staţiunea Mamaia abia dacă atinge pe alocuri această lăţime. ”Iată, ministrul Mediului a reuşit să oprească tot ce încercăm noi să construim din anul 2000. Se pare că lucrurile merg mai departe prin încercarea de modificare a articolului 4 din Legea 597. Deodată nu mai e bine ce s-a făcut pînă acum şi se încearcă, prin modificarea Legii, să se introducă un nou aviz. În condiţiile sugerate de guvernanţi, ca să se mai poată construi în staţiunea Mamaia, trebuie obţinut avizul celebrului Comitet al Zonei Costiere, coordonat de Ana Lucia Varga, secretarul de stat al Sulfinei Barbu. Lucrurile se leagă... Cu avizele de la Sulfina ne-am lămurit atît în cazul şoselei de coastă, cît şi în cazul plajelor...”, a afirmat Nemirschi. El a adăugat că, din practica de pînă acum, un astfel de aviz se obţine cu mult noroc în şase luni, în doi ani, sau nu se obţine deloc. ”Nu ştiu dacă noi, constănţenii, mai trebuie să răbdăm şi cît mai trebuie să răbdăm să ni se facă reguli din birourile de la Bucureşti. Din momentul de faţă, staţiunea Mamaia este închisă din punctul de vedere al dezvoltării şi s-a închis şi din punctul de vedere al turismului, chestiune pe care a reuşit-o în această primăvară doamna ministru al Mediului. Practic, Sulfina Barbu a pus bomboana pe colivă pentru staţiunea Mamaia, pentru Constanţa”, a conchis Nemirschi.



12