Summit consacrat securităţii nucleare, la Washington

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Summit consacrat securităţii nucleare, la Washington

Externe 12 Aprilie 2010 / 00:00 439 accesări

Oficialii americani încearcă să determine marile puteri să ajungă la o poziţie comună în ceea ce priveşte cea mai bună metodă pentru a păstra materialele fisibile, în timpul summit-ul privind securitatea nucleară, ce începe astăzi, la Washington şi la care vor participa 40 de lideri. Summit-ul de două zile este calificat de Casa Albă drept cea mai mare conferinţă de acest tip găzduită de SUA din 1945, când a fost înfiinţată ONU. Prezenţa liderilor din peste 40 de ţări, inclusiv a preşedinţilor chinez, Hu Jintao şi indian, Manmohan Singh, va îngreuna, probabil, traficul şi va duce la manifestaţii.

Reuniunea este o chestiune de prestigiu personal pentru Obama, care a promis în campanie să securizeze materialele nucleare, în termen de patru ani. Obama a estimat că “summit-ul va permite trasarea unui plan concret şi nu doar a unei declaraţii vagi”. Totuşi, diplomaţii străini implicaţi în discuţii au declarat că oficialii americani s-au concentrat pe punctele comune şi au muşamalizat diferendele atunci când au redactat comunicatul care va fi dat publicităţii mâine după-amiază. Acest document era aproape finalizat cu câteva zile înainte de reuniune, au adăugat ei. “Întâlnirea va oferi o vizibilitate nouă unui subiect care nu a căpătat suficientă atenţie”, a explicat un diplomat apropiat negocierilor. Dar în tentativa de a convinge ţările să ia noi măsuri, precum dezvoltarea unor standarde comune pentru securitatea fizică, administraţia Obama a evitat multe aspecte delicate. Multe ţări, precum India, China şi Rusia, sunt foarte sensibile la ingerinţe ale puterilor străine în programele lor nucleare, de exemplu, şi s-ar opune unor eforturi internaţionale care să le oblige să divulge informaţii secrete sau să le permită inspectorilor să le monitorizeze centrele atomice. Există dezacorduri şi în privinţa ameninţării nucleare existente. În condiţiile în care unele state, precum SUA şi Rusia, cred că riscul ca grupări militante să obţină arme atomice ar trebui să fie o prioritate, liderii europeni sunt mai îngrijoraţi de materialele radiologice, care sunt mult mai uşor de obţinut, a explicat Sharon Squassoni, un fost oficial american de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale. În plus, multe state ce nu deţin arme nucleare consideră priorităţile americane privind materialele atomice drept o cerere pentru mai multe eforturi şi cheltuieli mai mari, pentru ca SUA să se simtă în siguranţă.

Şi alte aspecte delicate complică ajungerea la un acord, la Washington. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi-a anulat planurile de a participa, pentru că s-a temut că Egiptul şi Turcia îl vor pune într-o situaţie dificilă, criticând faptul că Ierusalimul nu a declarat clar dacă are sau nu un program nuclear. Majoritatea experţilor internaţionali cred că Israelul dispune de un arsenal nuclear. Un înalt oficial arab implicat în planificarea summit-ului a subliniat că ţările arabe nu intenţionează să abordeze acest subiect. “Nu există nicio intenţie de a politiza rezultatul summit-ului”, a spus el.

Taguri articol


12