Summit european cu rezultate uşor de anticipat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Liderii politici din ţările membre ale Uniunii Europene au convenit, vineri, în mod oficial, data de 2008 pentru luarea unei decizii în privinţa Constituţiei europene, blocată după respingerea ei, anul trecut, prin referendum, de către francezi şi olandezi. Preşedinţia Uniunii Europene va întocmi un raport în 2007 privind starea procesului de reformă constituţională

Summit european cu rezultate uşor de anticipat

Externe 17 Iunie 2006 / 00:00 1101 accesări

Consiliul European de vară, desfăşurat în zilele de 15 şi 16 iunie, la Bruxelles, s-a încheiat cu o conferinţă de presă comună a preşedinţiei austriece a Uniunii Europene, reprezentată prin cancelarul Wolfgang Schuessel şi a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Din punct de vedere oficial, liderul Executivului european a catalogat summit-ul "extrem de fructuos". Argumentele în favoarea acestei aprecieri sînt decizia de a trece de la faza de reflecţie la aceea de angajament activ în privinţa Tratatului constituţional, consensul la care s-a ajuns pentru semnarea pe data de 25 martie 2007, la Berlin a unei declaraţii care să marcheze împlinirea a 50 de ani ai Tratatului de la Roma sau solicitarea avansată Comisiei Europene de a elabora, în acest an, un raport asupra capacităţii de absorbţie a Uniunii, în perspectiva primirii de noi membri.

Trebuie menţionată primirea oficială, cu prilejul acestui summit, a Sloveniei, în zona euro, lucru aşteptat, avînd în vedere performanţele acestei ţări şi care a fost doar formalizat acum. Slovenia este prima dintre cele zece ţări care au aderat la Uniunea Europeană în 2004, ce devine membră a zonei euro, dovadă că uşa acesteia este deschisă pentru toate statele forului comunitar.

În ceea ce priveşte capacitatea de absorbţie a Uniunii ar putea deveni, în fapt, un criteriu suplimentar impus ţărilor candidate, clarificările vor veni, cel mai devreme, o dată cu raportul pe care Comisia îl va elabora pe această temă, în al doilea semestru din anul 2006. De asemenea, candidatura Turciei şi modul în care abordează Uniunea acest subiect au ocupat un loc central în conferinţa de presă, invocîndu-se, din nou, faptul că autorităţile de la Ankara continuă să nu recunoască Ciprul, unul dintre statele Uniunii cu care trebuie să negocieze pentru a fi primită în Uniune. S-au invocat şi recente cazuri de încălcare a libertăţii de exprimare în această ţară. În replică, oficialii europeni şi-au reiterat susţinerea pentru valorile democratice şi au declarat că Turcia va trebui să îşi modifice atitudinea faţă de Cipru în acest an.

Taguri articol


12