Summit G20 la Pittsburgh

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Summit G20 la Pittsburgh

Externe 25 Septembrie 2009 / 00:00 296 accesări

Liderii primelor 20 de economii din lume s-au reunit, joi, la Pittsburgh, în estul SUA, pentru a-şi pune în aplicare angajamentele asumate în aprilie, în special în ceea ce priveşte reglementarea sistemului financiar. La puţin peste un an de la izbucnirea unei crize economice fără precedent din 1929, în momentul ieşirii din recesiune, preşedintele american, Barack Obama, a afirmat într-un mesaj de întîmpinare la summit că ”întreaga comunitate internaţională a mers foarte departe pentru a evita o catastrofă economică mondială. Dar trebuie să ne amintim cu toţii că sarcina noastră este departe de a fi încheiată”. Obama le-a cerut invitaţilor să elaboreze un nou acord financiar, pentru a evita ca astfel de crize să se producă din nou.

Reuniţi într-un centru de conferinţe de la Pittsburgh, fost oraş siderurgic din Pennsylvania, orientat în prezent spre economia ecologică, şefii de stat şi de guvern din principalele ţări industrializate şi marile economii emergente, precum Rusia, China şi Brazilia, vor lua act de progresele obţinute în lupta împotriva paradisurilor fiscale, unul dintre obiectivele fixate la ultimul lor summit, de la începutul lunii aprilie, de la Londra. În ceea ce priveşte bonusurile bancare, un alt dosar important de pe agenda G20, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că nu a fost găsit încă un acord. Reforma sistemului de supraveghere a sectorului financiar rămîne o sursă de diferende între europeni şi americani. Europenii vor să obţină o limitare a primelor bancherilor, care alimentează nemulţumirea opiniei publice. SUA şi Marea Britanie se opun acestei iniţiative, fiind dornice să menajeze interesele puternicei lor comunităţi financiare. ”Există o rezistenţă enormă faţă de reglementarea pieţelor financiare, băncile folosesc din nou practicile care au dus la haosul recent. Bancherii continuă să fie plătiţi mult, în condiţiile în care milioane de bărbaţi şi femei şi-au pierdut locurile de muncă”, a subliniat preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva. Însă, de la aceeaşi tribună, Obama a primis să consolideze ”reglementarea rapidă a tuturor centrelor financiare, astfel încît să se pună capăt lăcomiei, exceselor şi abuzurilor care au dus la dezastru şi pentru a evita ca o astfel de criză să se producă din nou, vreodată”. O altă sursă de divergenţe o reprezintă strategia care trebuie dusă pentru a asigura ieşirea din criză. Astfel, Germania cere încheierea programelor de relansare, în timp ce SUA şi Marea Britanie, ale căror economii sînt încă pe minus şi care se tem de o creştere a ratei şomajului, se opun. Ţările G20 trebuie să reflecteze şi la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu ocazia unui dineu de lucru organizat joi seară, care a marcat începutul summit-ului. Ţările emergente, precum Brazilia, India sau China, încearcă să obţină mai multe voturi în cadrul Consiliului de Administraţie a Fondului, unde consideră că sînt subreprezentaţi faţă de europeni.

Ca de obicei, cu ocazia summit-ului au fost organizate numeroase manifestaţii împotriva globalizării, care au avut loc joi seara, înainte de o manifestaţie amplă aşteptată astăzi. Mai multe mii de poliţişti, dintre care mai multe sute au fost desfăşuraţi deja, asigură paza şi ordinea.

Taguri articol


12