Summit glacial UE - Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Summit glacial UE - Rusia

Externe 29 Ianuarie 2014 / 00:00 504 accesări

Criza ucraineană a agravat tensiunile dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi înalţii oficiali europeni, care şi-au dat întâlnire ieri, la Bruxelles, la summitul UE - Rusia. Nu este Război Rece, însă atmosfera este una apropiată. Ofensele grave şi procesele de intenţie fac parte din atmosfera summitului pe care Vladimir Putin şi liderii europeni l-au susţinut pe fondul luptei de influenţă într-o Ucraină aflată pe marginea războiului civil. Întrevederea, amânată la sfârşitul anului trecut, se anunţa pe cât de expeditivă, pe atât de glacială. Doar două ore şi jumătate de discuţii au fost programate între preşedintele rus şi preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene, Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso.

Ultimul summit de la Bruxelles, din 2012, s-a întins pe două zile, cu o mulţime de miniştri şi un mare dineu. Niciunul dintre cei 28 de şefi de stat şi guvern din Europa nu va face acum o asemenea călătorie şi mulţi au aprobat ideea unui summit minimal. Această atitudine crispată este explicată de turnura preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, care a preferat să se apropie de Rusia în detrimentul integrării europene. UE îi reproşează lui Putin că le întoarce mâinile partenerilor săi din fosta Uniune Sovietică, în timp ce Kremlinul acuză Europa de „ingerinţă indecentă” pe un teritoriu pe care îl consideră ca făcând parte din zona sa de influenţă. Pentru Vladimir Putin, Ucraina şi-a făcut alegerea la sfârşitul lunii noiembrie, preferând 15 miliarde de dolari din credite ruse imediate în locul unui acord politic şi comercial pe termen lung promovat de UE. În opinia sa, revolta împotriva lui Viktor Ianukovici rămâne opera extremiştilor, o tentativă de destabilizare incontrolabilă şi, din păcate, susţinută de capitalele occidentale. Tensiunile din Ucraina agită cele două părţi, cu zece zile înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Soci, din care Rusia doreşte să-şi facă imagine, şi odată cu apropierea alegerilor europene, unde va fi pusă problema perimetrului UE.

În răcirea relaţiilor UE - Rusia, criza din Ucraina nu este singurul subiect iritant. Pe plan economic, oficialii de la Bruxelles critică în mod deschis nerespectarea angajamentelor pe care Rusia şi le-a asumat în momentul aderării la Organizaţia Mondială a Comerţului, în 2012. Karel De Gucht, comisarul european pentru Comerţ, s-a declarat pe faţă dezamăgit şi a depus mai multe plângeri la Geneva. La capitolul politic, Europa face de asemenea presiuni: grupul feminist Pussy Riot, recent ieşit din închisoare, a fost primit săptămâna trecută de diplomaţi europeni acreditaţi la Moscova, iar UE vrea să supravegheze în continuare libertatea de exprimare în Rusia, în special în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci.



12