Summit OSCE la Astana

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Summit OSCE la Astana

Externe 01 Decembrie 2010 / 00:00 549 accesări

Astana, capitala Kazahstanului, a adoptat măsuri de securitate sporite, ieri, cu o zi înainte de summit-ul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), cel mai mare eveniment politico-diplomatic organizat vreodată în Asia Centrală fostă sovietică. Aproximativ 7.000 de poliţişti patrulau prin Astana, devenită, în 1997, capitală, la ordinul preşedintelui Nursultan Nazarbaiev, care a transformat acest oraş pierdut în stepele îngheţate kazahe într-o localitate cu 700.000 de locuitori, cu arhitectură futuristă. Centrul administrativ al oraşului, care cuprinde în principal o piramidă, palatul prezidenţial şi cupola albastră a acestuia dominată de o săgeată şi un cort gigantic, a fost izolat de restul capitalei. Au fost instalate baraje păzite de KNB (fostul KGB) şi vehicule blindate. Zilele de 1 şi 2 decembrie au fost decretate zile libere. Niciun avion care efectuează zboruri interne nu poate ateriza pe aeroportul din capitală, începând de ieri.

Reprezentanţii celor 54 de ţări OSCE sunt aşteptaţi începând de ieri seară, în special secretarul american de Stat, Hillary Clinton, premierul francez, François Fillon şi cancelarul german, Angela Merkel. Organizarea acestui summit este un mare succes pentru Kazakhstan, ultimul astfel de summit al OSCE fiind cel din 1999, de la Istanbul. În capitala kazahă sunt aşteptaţi 28 de şefi de stat şi zece premieri. Organizaţiile neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului denunţă, la rândul lor, bilanţul democratic al acestei ţări din Asia Centrală, condusă din perioada sovietică de aceeaşi persoană, Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 70 de ani. Fin diplomat şi sprijinindu-se pe vastele rezerve de hidorcarburi, acesta din urmă a ştiut să obţină preşedinţia OSCE în 2010, o organizaţie al cărei scop este să se asigure de respectarea principiilor democratice, apoi dreptul de a organiza acest summit. Secretarul general al OSCE, Marc Perrin de Brichambaut, a apreciat la rândul său că această reuniune va fi ”un exerciţiu colectiv, pentru a reflecta la ceea ce este important pentru viitorul nostru”. ”Astana reprezintă o perspectivă geografică şi culturală foarte diferită pentru organizaţie şi ne obligă să fim atenţi la Asia Centrală”, a declarat el, ieri. Aproximativ 2.500 de delegaţi sunt aşteptaţi la acest summit de două zile, pentru a cărui organizare Kazahstanul a cheltuit 11 milioane de euro. Reuniunea are loc în plină furtună mediatică generată de cele circa 250.000 de note diplomatice americane dezvăluite de site-ul Wikileaks şi care pun în dificultate Washingtonul. Una dintre aceste note afirmă că lui Nazarbaiev îi place să petreacă timpul pe o proprietate din Emiratele Arabe Unite, iar o alta povesteşte o noapte petrecută de premierul kazah, Karim Massimov, la discotecă. Astana nu a comentat aceste informaţii.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, îndeamnă OSCE să evite standardele duble în privinţa soluţionării conflictelor regionale. \"Rusia a propus OSCE să armonizeze principiile comune de soluţionare a conflictelor. Acest lucru ar evita aplicarea standardelor duble în acest domeniu sensibil\", a declarat Lavrov într-un articol publicat în cotidianul oficial Rosiskaia Gazeta înainte de începerea summitului OSCE în Kazahstan. Şeful diplomaţiei ruse a evocat disfuncţionalităţi ale OSCE mai ales în privinţa conflictului din 2008, dintre Rusia şi Georgia, pentru controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud. “Observatorii OSCE au elaborat un raport despre pregătirea agresiunii de către Georgia şi despre declanşarea agresiunii, dar aceste informaţii nu au ajuns la Consiliul Permanent al OSCE”, a mai declarat Lavrov.



12