Summit privind securitatea nucleară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Summit privind securitatea nucleară

Externe 13 Aprilie 2010 / 00:00 352 accesări

Liderii din aproximativ 50 de ţări au început să sosească la Washington pentru un summit excepţional privind securitatea nucleară, în contextul amplificării tensiunilor între SUA şi Iran, suspectat că doreşte să se doteze cu arme atomice. Secretarul Apărării, Robert Gates, şi secretarul de Stat, Hillary Clinton, au apărut împreună, duminică, într-o serie de interviuri televizate, subliniind de fiecare dată provocarea pe care o reprezintă Iranul. În replică, liderul suprem al Republicii Islamice, Ali Khamenei, a denunţat cu virulenţă “ameninţarea nucleară dezonorantă făcută, potrivit acestuia, de Barack Obama. Preşedintele american a discutat, duminică, cu prim-ministrul indian, Manmohan Singh, cu preşedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev, cu omologii săi sud-african Jacob Zuma, pakistanez Yusuf Raza Gilani şi nigerian Goodluck Jonathan.

Summitul propriu-zis a început aseară cu un dineu şi va continua astăzi în capitala americană, unde au fost luate măsuri de securitate draconice. Casa Albă a avertizat deja că preşedintele le va cere omologilor săi să se angajeze în atingerea obiectivului securizării stocurilor nucleare sensibile în patru ani. Barack Obama a primit deja sprijinul fostului director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohamed ElBaradei. Liderul american urmează să se întâlnească cu mai mulţi şefi de stat sau de Guvern în cadrul unei serii de întrevederi bilaterale, în special cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, premierul malaiezian Mohammed Najib Abdul Razak sau cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici. Însă, întrevederea cu omologul său chinez Hu Jintao va fi, fără îndoială, cea mai analizată deoarece SUA vrea să obţină sprijinul autorităţilor de la Beijing pentru a aplica sancţiuni suplimentare împotriva Iranului.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a avertizat Israelul că un atac militar al acestei ţări împotriva Iranului ar putea duce la un război nuclear şi la un dezastru global. SUA şi Israelul au refuzat să excludă posibilitatea unei acţiuni militare împotriva Iranului, dacă măsurile diplomatice eşuează, în dosarul programului nuclear al regimului de la Teheran. Totodată, Statul Major rus este la curent cu proiectele americane şi israeliene de bombardare a Iranului ca ultimă soluţie, pe care le consideră inadmisibile, a declarat şi comandantul Statului Major rus, Nikolai Makarov.



12