Summit-ul privind securitatea nucleară, la care participă lideri din 53 de state, între care preşedintele american, Barack Obama, s-a deschis ieri, la Seul, pe fondul tensiunilor cu Coreea de Nord, care intenţionează să trimită o rachetă în spaţiu, în pofida condamnărilor internaţionale. Primul summit de acest tip a avut loc în 2010, la Washington, cu scopul de a împiedica plutoniul sau uraniul înalt îmbogăţit (UHE) să ajungă în mâinile teroriştilor. Mai multe ţări, între care Kazahstanul, Mexicul şi Ucraina, şi-au plasat de atunci materialul nuclear în condiţii de securitate.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, s-a alăturat, ieri, omologilor săi american şi sud-coreean, pronunţându-se împotriva planului Coreei de Nord de a lansa o rachetă la mijlocul lunii aprilie. Potrivit biroului de presă al Casei Albe, preşedintele rus şi omologul său american au căzut de acord, în cadrul unei întrevederi pe marginea summit-ului de două zile privind securitatea nucleară, că ”lansarea rachetei nord-coreene ar fi o încălcare a rezoluţiilor existente ale Consiliului de Securitate al ONU”. ”Există un consens că acte provocatoare ca acesta vor spori izolarea Coreei de Nord. Lansarea satelitului despre care Coreea de Nord a anunţat că va avea loc şi care înseamnă lansarea unei rachete, este o încălcare clară a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU şi un plan nedorit care aduce instabilitate în Peninsula Coreea”, a afirmat preşedintele rus în cadrul unei întrevederi separate cu omologul său sud-coreean, Lee Myung Bak. Medvedev a afirmat de asemenea că Rusia a trimis un mesaj serios Coreei de Nord. ”Înainte de lansarea unei rachete, regimul nord-coreean ar trebui să-şi hrănească propriul popor. Coreea de Nord nu poate trăi la nesfârşit fiind dependentă de ajutor internaţional. Coreea de Nord ar trebui să se schimbe şi să se deschidă pentru dezvoltarea economiei”, a declarat Medvedev.
Coreea de Nord a anunţat că intenţionează să lanseze un satelit pentru a marca 100 de ani de la naşterea fondatorului ţării, Kim Ir Sen, la 15 aprilie. Summit-ul privind securitatea nucleară s-a deschis pentru a discuta, în principal, modalităţi de consolidare a măsurilor de securitate internaţionale şi prevenirea terorismului nuclear.