Summit Rusia-UE la Sankt Petersburg

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Niciun acord important

Summit Rusia-UE la Sankt Petersburg

Externe 05 Iunie 2012 / 00:00 340 accesări

Liderii UE şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au început oficial, ieri, la Sankt Petersburg, summit-ul Rusia-UE, în cursul căruia ar urma să discute în special despre situaţia din Siria. Discuţiile oficiale în cadrul celui de-al 29-lea summit Rusia-UE au început în jurul orei locale, la Palatul Konstantin, de la periferia oraşului Sankt Petersburg. Pe lângă subiecte precum cooperarea energetică, Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso au încercat să-l convingă pe Putin să-şi reducă sprijinul pentru preşedintele sirian, Bashar al-Assad şi au evocat, de asemenea, problema Iranului. Preşedintele rus a rămas ferm pe poziţie în cursul deplasărilor efectuate la Berlin şi Paris, vineri, excluzând din nou orice sancţiuni din partea ONU împotriva regimului al-Assad sau plecarea liderului sirian de la putere. Putin, Barroso şi Van Rompuy s-au întâlnit încă de duminică seară, la Sankt Petersburg, unde au avut primele discuţii, în cadrul unei cine informale.

NEMULŢUMIREA LUI PUTIN Preşedintele rus şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care evoluează negocierile privind eliminarea vizelor cu UE, în deschiderea lucrărilor oficiale ale summit-ului Rusia-UE. Putin le-a comunicat reprezentanţilor de la Bruxelles că este cu neputinţă de realizat un parteneriat autentic între Rusia şi UE, cât timp există bariera vizelor în calea contactelor dintre cetăţeni. În altă ordine de idei, liderul de la Kremlin a reiterat că ţara sa va începe, în cursul acestui an, construirea gazoductului South Stream, ce va transporta gaz rusesc spre Europa, ocolind Ucraina. ”South Stream a primit un impuls suplimentar în decembrie trecut. Partea turcă a aprobat montarea conductei prin zona sa economică exclusivă. Intenţionăm să începem lucrările de construcţie la sfârşitul acestui an”, a spus Vladimir Putin. Gazoductul ar urma să devină operaţional până în 2015. South Stream va transporta 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia către Europa Centrală şi de Sud. Rusia vrea să-şi diversifice rutele de transport, pentru a reduce dependenţa de ţări de tranzit precum Ucraina. Gazoductul va ajunge din Rusia în Bulgaria, prin Marea Neagră. Din Bulgaria, o conductă va merge spre Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovenia, Austria şi nordul Italiei, iar alta prin Grecia, în sudul Italiei.

La summit, părţile au analizat teme ce ţin de cooperarea bilaterală, dar şi probleme internaţionale, fără a semna însă vreun acord important. Pe de altă parte, Comisia Europeană a negat ieri că ar exista vreun plan secret pentru salvarea euro, cum au informat unele medii de presă, la sfârşitul săptămânii trecute şi a explicat că metoda la care se lucrează privind aprofundarea uniunii monetare s-a aflat deja pe agenda summit-ului informal al liderilor UE, din 23 mai.



12