Summit UE la Bruxelles, sub semnul solidarităţii faţă de Grecia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Summit UE la Bruxelles, sub semnul solidarităţii faţă de Grecia

Externe 12 Februarie 2010 / 00:00 372 accesări

Şefii de stat şi de guvern din UE s-au reunit joi, la Bruxelles, pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de Grecia, afectată de datorii, stabilizând ţara şi întreaga zonă euro odată cu ea. Primul summit UE prezidat de Herman Van Rompuy a fost amânat cu două ore, din cauza prognozelor de ninsoare. Astfel, în loc să înceapă în jurul orei locale 10.00 (11.00 ora României), reuniunea de la Bruxelles a început la ora 12.00 (13.00 ora României). Amânarea a fost decisă de Van Rompuy, după ce Belgia s-a confruntat cu probleme în ceea ce priveşte traficul, din cauza ninsorii.

Liderii europeni s-au declarat dispuşi să susţină Grecia, în condiţiile în care pieţele financiare îşi pun întrebări în legătură cu capacitatea ţării, care se prăbuşeşte sub deficite, de a rambursa creditele. Obiectivele sunt liniştirea şi evitarea unei extinderi pe restul continentului. Preşedintele UE a anunţat joi că liderii europeni au ajuns la un acord pentru a ajuta Grecia să facă faţă crizei bugetare. Anunţul a fost făcut după o reuniune la care au participat premierul grec, George Papandreou, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat în urma reuniunii că UE nu va lăsa Grecia să fie învinsă de dificultăţile bugetare, subliniind, totuşi, că oficialii de la Atena vor trebui să respecte regulile comune cu privire la deficit.

Şefii de stat şi de guvern au discutat şi despre lansarea unui “guvern economic al UE”, pentru coordonarea mai bună a politicilor naţionale. Acesta a devenit şi mai urgent în urma crizei elene. Astfel, “elevii buni”, care îşi reformează economiile şi investesc în noi tehnologii, vor putea beneficia de subvenţii europene suplimentare. Summit-ul a fost şi o ocazie pentru analizarea strategiei europene în negocierile mondiale pentru climă, după eşecul conferinţei de la Copenhaga şi pentru discutarea lecţiilor învăţate în urma seismului recent din Haiti. Pentru preşedintele UE, această reuniune a reprezentat botezul focului. El a abordat marile dosare în care Europa urmăreşte să se afirme şi, mai mult, a vrut să se impună ca adevăratul şef al UE în faţa concurenţilor săi, în special preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aprobat săptămâna aceasta de PE, împreună cu toată echipa sa.



12