Summit-ul APEC se va desfăşura într-un fost centru de tortură din Peru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Summit-ul APEC se va desfăşura într-un fost centru de tortură din Peru

Externe 22 Noiembrie 2008 / 00:00 472 accesări

Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), care va reuni în weekend, la Lima, circa 20 de şefi de stat şi a cărui securitate va fi asigurată de circa 100.000 de poliţişti şi militari, va avea loc într-un fost centru de tortură, actual cartier general al armatei. Peruanii cunosc reputaţia negativă a lui Pentagonito (Micul Pentagon), un loc în care armata şi serviciile secrete interogau opozanţii în timpul dictaturii fostului preşedinte Alberto Fujimori (1990 - 2000), judecat în prezent pentru încălcarea drepturilor omului. În încercarea de a da uitării imaginea negativă a lui Pentagonito, specialiştii fac eforturi de mai multe luni să transforme clădirea rău famată într-un loc primitor. Sute de grădinari au plantat iarbă, mai multe tipuri de copaci, palmieri, eucalipţi şi răzoare întregi de flori, pentru a atrage privirea vizitatorilor. Mai mult, pictori au vopsit în galben bordurile trotuarelor, în verde panourile şi barierele şi în negru busturile zecilor de eroi militari. În plus, au fost aduse în grabă sculpturi şi fîntîni.

Într-o carte publicată în 2004 şi intitulată ”Moartea la Pentagonito, cimitirele secrete ale armatei peruane”, jurnalistul Ricardo Uceda povesteşte despre crimele şi tortura din ascunzători şi beciuri, între anii 1982 şi 1993. Serviciile secrete şi-au instalat birourile pe terenul cu o suprafaţă de 40 de hectare şi celulele în subsolul acestuia, unde au fost închişi adversarii politici şi membrii presupuşi ai gherilelor maoiste Calea Luminoasă. Fostul corespondent al cotidianului spaniol ”El Pais”, Gustavo Gorriti şi antreprenorul Samuel Dyer au depus mărturie recent, în timpul procesului lui Fujimori, despre perioada în care au fost deţinuţi la Pentagonito. Armata nu a dezminţit nimic, nici măcar dispariţia în 1988 a sergentului Enrique Duchicela, ataşat militar adjunct al ambasadei Ecuadorului, acuzat de spionaj. Victimele au fost arse în cuptoare, a explicat recent Jesus Sosa, fost agent al serviciilor secrete militare şi membru într-un escadron al morţii numit Kerosen din cauza metodelor folosite.

Autorităţile peruane, care au schimbat numele cartierului general al armatei în Centrul de Convenţii al Ministerului Apărării, nu au avut la dispoziţie un alt loc în care să organizeze summit-ul, luînd în calcul măsurile de securitate pe care prezenţa preşedintelui american, George W. Bush, le presupune. Printre preşedinţii care vor participa la summit-ul APEC se numără şeful de stat american, cel rus şi cel chinez. La nivel naţional, peste 99.000 de membri ale forţelor de securitate vor fi mobilizaţi, dintre care 39.000 în capitala peruană, a declarat ministrul de Interne, Remigio Hernani. La Lima, autorităţile au instalat grilaje în jurul principalelor hoteluri pentru a evita eventuale manifestaţii, în condiţiile în care cel mai important sindicat peruan a cerut vineri populaţiei să participe la un miting împotriva prezenţei preşedintelui american în exerciţiu. Responsabilul cu securitatea APEC, generalul Julio Vergara, a declarat că forţele de securitate au fost plasate în alertă maximă în Peru, stat cu o populaţie de 28 de milioane de locuitori. Vergara a adăugat că pe lîngă poliţişti, aproximativ 2.000 de agenţi de securitate, care dispun de 400 de maşini, se vor ocupa de protecţia şefilor de stat, de guvern, a soţiilor acestora şi a delegaţiilor invitate la summit.

Misiunile de patrulare au fost intensificate în zona statului Peru, unde au loc, din cînd în cînd, ciocniri între poliţie şi ultimele rămăşiţe ale gherilei maoiste Calea Luminoasă, activă în anii \'90 şi care se ocupă în prezent cu traficul de droguri. Între 2007 şi 2008, 11 ciocniri s-au soldat cu 35 de morţi, dintre care 16 poliţişti şi 14 soldaţi. Specialistul în luptă antitero pregătit de FBI, Oswaldo Alfaro Lagos, s-a antrenat special împreună echipa sa de poliţişti de elită. Lagos a fost implicat în menţinerea ordinii şi la ultimul summit de la Sidney, din septembrie 2007.



12